Zemlje regije surađivat će u akademskom sportu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministri obrazovanja i sporta četiri države iz sastava bivše Jugoslavije - Srbije, Crne Gore, Slovenije i Hrvatske - okupili su se u Rijeci i potpisali povelju o regionalnoj međudržavnoj suradnji na području akademskog sporta.

Ovaj dokument, koji je zalog za buduće promicanje i omasovljavanje sporta među studentima u ove četiri zemlje, potpisan je u sklopu Regionalne ministarske konferencije. Organizatori susreta su Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Hrvatske i Hrvatski akademski sportski savez, a domaćin je bila Rijeka.

Ministar Željko Jovanović podsjetio je da organizacije sportskih manifestacija donose živost i napredak domaćinima; naveo je pritom Univerzijade u Zagrebu i Beogradu, kao i Europsko prvenstvo u košarci u Sloveniji.

- Ovi događaji svjedoče u kojoj je mjeri sport važan u regiji. Sport je, međutim, puno više od igre; to je sustav koji ima veliki potencijal rasta i razvoja. Posebno akademski sport, koji ima značajan učinak na poboljšanje kvalitete sveučilišta i akademske zajednice. Sport doprinosi boljoj kvaliteti studiranja i života naših studenata, općenito stvara bolje i moralnije životne navika, poručuje Jovanović.

Objašnjava da se ova ideja rodila u Beogradu sredinom prošle godine. Njezini inicijatori bili su ministri sporta Srbije i Hrvatske Vanja Udovičić i Željko Jovanović. Ovo je već četvrta sportsko-znanstvena inicijativa koja je u proteklih šest mjeseci potpisana između Srbije, Slovenije, Crne Gore i Hrvatske.

- Ovako svima u regiji šaljemo poruku da obrazovanje i sport predstavljaju najsnažnije mostove koji će povezivati ove države i koji će među nama jačati suradnju. Sveučilišta nisu samo mjesta koja daju buduće znanstvenike, liječnike ili matematičare, već bolje ljude, što je garancija kvalitetnijeg života u cijeloj našoj regiji, naznačuje ministar Jovanović.

Igor Vušurović, direktor Uprave za mlade i sport Vlade Crne Gore, kaže da ga veseli ovaj zajednički pothvat sportaša i studenata iz regije. Jernej Pikalo, ministar obrazovanja, znanosti i sporta Republike Slovenije, ocjenjuje da regionalni sport kvalitetu života u regiji podiže na novu, višu razinu.

- Već u veljači odigrat će se prva košarkaška utakmica regionalne akademske lige. To nam govori koliko sport može brzo graditi, kreirati i povezivati. Sport je temelj etike svakog društva. Drago mi je da će mladi povezujući se s ovom inicijativom, proširiti svoje vidike, kazao je srpski ministar sporta Vanja Udovičić. (S. BRAJČIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter