Zemlje koje žele u EU prisiljene su uzeti što se nudi

Ilustracija (M. ANGELINI)
Ilustracija (M. ANGELINI)

Hrvatski veleposlanik u Velikoj Britaniji Ivan Grdešić izjavio je tijekom posjeta škotskom parlamentu da su zemlje koje se žele pridružiti EU prisiljene "uglavnom uzeti ono što se nudi" te upozorio da nove kandidatkinje za članstvo imaju ograničen prostor za izuzeća, piše u petak Telegraph.

Grdešić je rekao za Telegraph da zemlje pristupnice moraju pristati na uvjete koji su odlučeni u Bruxellesu bez smislenog "pregovaračkog procesa". Čelništvo EU-a gleda s neodobravanjem na one koji traže izuzeća iz različitih europskih ugovora, kazao je on, jer to pokazuje da "oni ne žele preuzeti odgovornost članstva".

Kako piše Telegraph, njegova je izjava potkopala tvrdnju predsjednika škotske vlade Alexa Salmonda da bi se neovisna Škotska mogla pridružiti EU za samo 18 mjeseci te da bi dobila izuzeća iz eurozone i Schengenske zone. Salmond smatra da bi članstvo moglo biti ispregovarano u relativno kratkom razdoblju između održavanja referenduma o neovisnosti Škotske 18. rujna 2014. godine i odvajanja od Londona u proljeće 2016.

Grdešić je odbio komentirati je li to realistično. Dodao je da on i drugi veleposlanici paze da se ne miješaju u raspravu o neovisnosti Škotske. Međutim, on je pristao opisati iskustvo Hrvatske na putu prema članstvu u EU i bacio je sumnju na mogućnost da se nove članice izbore za puno izuzeća, posebice u kratkom vremenskom razdoblju.

"Pristupni pregovori u stvari nisu pregovarački proces - to je uglavnom preuzimanje odluka koje su već donesene i napisane u Bruxellesu", kazao je on za Telegraph. "Ono što stvarno radite je to da gledate kada ih možete provesti i kako. Ako uzmete previše izuzeća i previše odgoda onda vjerojatno niste spremni".

Hrvatska vlada će vjerojatno ponovno pogledati uvjete koje je dogovorila za dobijanje članstva i shvatiti da je mogla postići bolji dogovor, priznao je. "Međutim, na samom početku vi uglavnom uzimate ono što se nudi jer ne možete promijeniti pravila... To je šablona", kazao je Grdešić. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter