Zemlja sigurna od udara asteroida

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Veliki asteroid proći će rekordno blizu Zemlji idućega tjedna, ali ne postoje izgledi da ta svemirska stijena udari u naš planet, kažu stručnjaci.

Asteroid 2012 DA14, širok 45 metara, proći će na udaljenosti 27.680 km od našeg planeta 15. veljače, dolazeći bliže nego što je prsten satelita u geosinkronoj orbiti oko Zemlje. Iako će prelet biti najbliži unaprijed poznati za tako veliki asteroid, nema razloga za zabrinutost, poručili su iz američke svemirske agencije NASA.

"Ipak, prelet će pružiti jedinstvenu priliku istraživačima da izbliza proučavaju jedan objekt u blizini Zemlje", dodaje se u priopćenju.

Asteroid 2012 DA14 otkrili su u veljači prošle godine astronomi s opservatorija La Sagra u Španjolskoj. Asteroid je donedavno radio krug oko Sunca svakih 368 dana, iako će u prolasku kraj Zemlje sljedećeg tjedna svoj orbitalni period smanjiti na 317 dana, rekli su istraživači.

Na svojoj najbližoj točki 15. veljače, asteroid će biti na 1/13 udaljenosti Mjeseca od Zemlje. 2012 DA14 će proletjeti uz naš planet brzinom od 28.000 km/h u svom najbližem prolasku za najmanje sljedećih 30 godina.

Asteroid će predstavljati zanimljivu metu za promatrača neba, a bit će vidljiv kao točka svjetlosti kroz dalekozor i male teleskope tijekom bliskog susreta. Najbolje promatranje će biti iz istočne Europe, Azije i Australije, rekli su dužnosnici NASA-e. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter