Željko Žmak nije klevetao bivšu glavnu urednicu Glasa Istre

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nepravomocnom presudom pulski je Opcinski sud u obnovljenom postupku oslobodio optužbe Željka Žmaka, bivšeg predsjednika Uprave Glasa Istre, za kazneno djelo protiv casti i ugleda.

Žmaka su bivša glavna urednica Glasa Istre Eni Ambrozic te urednici Igor Brajkovic, Tatjana Uvodic-Iveša, Zorka Jelenic i Zvjezdana Vucinic privatnom tužbom teretili da ih je uvrijedio putem tiska i televizije.

Sutkinja Vera Glasnovic Gjoni u obrazloženju presude rekla je da Žmak nije pocinio kaznena djela za koja ga se teretilo. Rijec je o napisima od pocetka listopada 2006., prijelomnog razdoblja kada je smijenjena tadašnja glavna urednica Eni Ambrozic s gotovo cijelim uredništvom.

"Predmet ovog kaznenog postupka bili su napisi u Glasu Istre i to u brojevima od 6., 7. i 9. listopada 2006. te izjava optuženika (Žmaka, op.a.) u dnevniku RTL televizije gdje je govorio, kao i u Glasu Istre od 10. listopada 2006., a za koje privatni tužitelji smatraju da je za njih uvredljivog klevetnickog sadržaja.

Sud je s potpunom izvjesnošcu utvrdio da je optuženi (Žmak, op.a.) imao razloga vjerovati da su ti njegovi navodi istiniti, odnosno da to nije izrekao u namjeri vrijedanja, nego u kontekstu objašnjenja optuženikovih stavova i istine kako ju je on vidio i za koju se on zalagao kao predsjednik Uprave, glavni urednik i novinar u inkriminiranim tekstovima", rekla je uz ostalo sutkinja Glasnovic Gjoni obrazlažuci presudu.

Bivša glavna urednica i bivši urednici Glasa Istre privatnom su tužbom, uz ostalo, teretili Žmaka da je 6. listopada 2006. u clanku naslova: "Žmak: Ti su ljudi pokušali izvršiti puc u listu", u cilju da u javnosti naruši njihovu cast i ugled te da ih omalovaži, rekao "da je udar na novinarsku slobodu novinara Glasa Istre godinama dolazio upravo od spomenutih urednika".

Žmaka se privatnom tužbom teretilo i da je nakon clanaka od 5., 6., i 7. listopada 2006. sa zlom nakanom i s ciljem omalovažavanja Ambrozic, Brajkovica, Uvodic-Iveše, Jelenic i Vucinic na stranici 46. u nepotpisanoj rubrici upitnik objavio anketu naslova "Koji politicar je pozdravio cistku u uredništvu Glasa Istre?". Ponudena su bila tri odgovora, odnosno a) Ivan Jakovcic, b) Ljubo Cesic Rojs i c) Ivic Pašalic.

"Taj je tekst više ili manje trebao biti duhovit, svakako sarkastican, ali se ne može tretirati kao uvredljiv. Moglo bi se, doduše, postaviti pitanje zašto se optuženik (Žmak, op.a.) odlucuje za polemiziranje s tužiteljima (Ambrozic i dr., op.a.) putem medija, a ne unutar kuce", rekla je uz ostalo sutkinja Glasnovic Gjoni.

Dodala je i da je Žmak opravdano reagirao buduci da je 5. listopada 2006., dakle dan prije tekstova za koje je tužen, o smjeni Eni Ambrozic objavljen tekst u Glasu Istre koji je bio potpisan s Hina i G.I., a koji je pak bio uvredljiv za samog Žmaka. Istog je dana i u emisiji "Otvoreno" na HRT-u gostovala Eni Ambrozic, pa je Žmak i na to reagirao.


Podijeli: Facebook Twiter