Željko Reiner - političar, znanstvenik, pjesnik, branitelj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Novi predsjednik Hrvatskog sabora, akademik Željko Reiner rođen je u Zagrebu 1953. gdje je završio osnovnu školu i Klasičnu gimnaziju, a 1976. je diplomirao na Medicinskom fakultetu. 

Na Sveučilištu u Zagrebu doktorirao je 1982. godine, nakon čega je specijalizirao internu medicinu u Zagrebu i Hamburgu. Na postdoktorskom usavršavanju bio je u Oklahoma Cityju.

Za docenta je izabran 1986., a dvije godine kasnije prvi put je izabran za redovitog profesora Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Dodijeljen mu je naziv "Fellow of the Royal Society of Physicians" – FRCP London, "Fellow of the European Society of Cardiology" – FESC i "Fellow of the American College of Cardiology" - FACC. 

Devet je godina bio pročelnik Kliničkog odjela Klinike za patofiziologiju KBC-a Zagreb, nakon čega je izabran za predstojnika Klinike za unutrašnje bolesti. Od 2003. godine pročelnik je Zavoda za metaboličke bolesti pa pročelnik Katedre za internu medicinu Medicinskog fakulteta u Zagrebu. Od 2010. godine član je Savjeta Sveučilišta u Zagrebu.

Od 2004. do 2012. godine Reiner je bio ravnatelj KBC-a Zagreb gdje se istaknuo izgradnjom i opremanjem bolnice koja je danas jedan i pol puta veća nego što je bila prije njegovog mandata.

Član je Akademije medicinskih znanosti Hrvatske od 1990., a osam godina je bio njen predsjednik. Bio je član-suradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), a od 2006. godine je njihov redoviti član - akademik. Voditelj je Odbora za aterosklerozu HAZU-a. Reiner je počasni član Akademije medicinskih nauka Bosne i Hercegovine.

Bio je član Izvršnog odbora Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), najvišeg upravljačkog tijela te organizacije kao drugi Hrvat u povijesti. Član je Upravnog odbora Svjetske udruge za aterosklerozu. 

Objavio je mnogobrojne znanstvene i stručne radove, gostovao na sveučilištima u SAD-u i Europi te je predavao na nizu europskih i svjetskih kongresa. 

Član je znanstvenih odbora gotovo svih europskih i svjetskih kongresa iz područja ateroskleroze i kardiologije. Vodio je više znanstveno-istraživačkih projekata, član je uredništava i recenzent više uglednih međunarodnih časopisa.

Bio je i glavni tajnik Hrvatskog liječničkog zbora (HLZ), a sada je član odbora za izbor novih "fellows" ESC.

Reiner je autor nekih ključnih europskih smjernica – Europskih smjernica za liječenje dislipidemija te je koautor Europskih smjernica za prevenciju kardiovaskularnih bolesti.

Bio je predsjednik Povjerenstva za lijekove i povjerenstva za dodjelu naziva primarius, kao i član tročlanog međunarodnog komiteta za dodjelu značajne svjetske nagrade iz medicine "Leon Bernard Prize".

Akademik Reiner član je Društva hrvatskih književnika i autor nekoliko knjiga poezije. Kao dragovoljac je sudjelovao u Domovinskom ratu te je odlikovan brojnim civilnim i vojnim odličjima.

Od 1998. do 2000. godine bio je ministar zdravstva u Hrvatskoj, a od 2010. je predsjednik Nacionalnog zdravstvenog vijeća RH. Član je Odbora za zdravstvo i socijalnu skrb Hrvatskoga sabora. Godinu dana je bio potpredsjednik Odbora za znanost, obrazovanje i kulturu Hrvatskog sabora. Član je Odbora za međuparlamentarnu suradnju, zamjenik člana izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj dimenziji Srednjoeuropske inicijative, a od 2012. godine je potpredsjednik Hrvatskog sabora. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter