Željko Radola pobjednik viteškog turnira

Trenutak viteškog nadmetanja
Trenutak viteškog nadmetanja

Pred ulaz u porečki zavičajni Muzej zatekli smo tri dječaka s bubnjevima obučeni "kako Bog zapovida". Mladići su najavljivali kazališnu predstavu koja je sinoć održana u porečkom kazalištu, a izvorno trebala je biti održana na Trgu Frana Supila korak do prometne ulice Dekumanus.

U biti nevrijeme koje se okomilo nad Porečom i Poreštinom suštinski je promijenio program ovogodišnje Giostre zadavši poprilične glavobolje svim sudionicima. Bilo kako bilo, naziv predstave amblematično odražava temu ovogodišnje desete Giostre: "Špuce i profumi" odnosno, intrigantni spoj mirisa i smrada ulica i trgova baroknog Poreča iz osamnaestog stoljeća.

Mirisi i smradovi

Tema mirisnih kratkih spojeva između špuce i profuma odabrana je za deseto izdanje Giostre (svake se godine bira povijesno argumentirana tema) kako bi se na jednostavan i povijesno mjerodavan način predočila porečka situacija iz davne 1745. godine (rascvjetali Barok) kada je prvi puta, povodom  trodnevnog gradskog sajma organiziran viteški turnir konjanika koji su predstavljali porečke kvartove, (mirisne i šporke) kantune ili ulice. Deseta po redu jubilarna Giostra dostigla je vrhunac u subotu navečer kada je na Peškeri održano viteško nadmetanje između konjanika, predstavnika porečkih ulica odnosno kvartova. Mastro di Campo Jakov Grgić, povijesnog imena Zuane Sincich, kao glavni sudac, pomno je pratio spretnost i preciznost u gađanju konjanika Samuela Štokovića, Milana Jurkovića, Ivana Banića, Zorana Uravića, Petra Benčića, Gordana Galanta, Anđelka Lakovića, Antonija Osipa, Željka Radole, Franka Štikovića, Fabiana Babića i Stefana Osipa.

Radola je s osvojenih šest bodova proglašen pobjednikom viteškog turnira Giostra te nagrađen parom pištolja kremenjača, a nagradu mu je uručio gradonačelnik Poreča Edi Štifanić. Drugo mjesto zauzeo je Sameul Štoković, a treće Fabian Babić.  Mnogobrojna publika je bila podijeljena u četiri kontrade – Pusterla, Porta Nova, Marafor i Predol, nazvane prema povijesnim porečkim kvartovima i obilježene različitim bojama, a svaka je bodrila po tri konjanika. Samuel Štoković, Petar Benčić i Željko Radola uvjerljivo su s osvojenih 14 bodova donijeli pobjedu kontradi Pusterla.

Subotnji spektakl je završen vatrometom u čast jubileja Giostre, a večer je zaokružena koncertom etno grupe Šćike na Trgu slobode.

Sajam i program

Tijekom jučerašnjeg prijepodneva na Trgu slobode se odvijao sajam, zatim plesni, glazbeni i zabavni program u kojemu su nastupili svi festivalski sudionici, plesači, mačevaoci, dobošari, ulični zabavljači, a održane su i edukativne radionice i igraonice za djecu. Nažalost, popodnevni program prekinut je zbog obilne kiše.  Ovogodišnja Giostra pamtit će se kao izuzetno mokra, rekli bi domaći Talijani: "Giostra bagnata, Giostra fortunata". Dakle, na kraju tjedna mokra Giostra okrunjena je kazališnom predstavom koja je održana u porečkom kazalištu. "Špuce i profumi" je djelo čiji tekst, scenariji i režiju potpisuje povjesničar Gaetano Benčić, inače autohtoni žitelj Tara i istovremeno djelatnik zavičajnom Muzeja Poreštine. Članovi Društva prijatelja Giostre i porečke Zajednice Talijana potrudili su se u dramskoj predstavi koja se odigrala na hrvatskom jeziku, čakavskom dijalektu i inačici mletačkog dijalekta. Ponudili su zanimljiv jezični i etnički spoj koji grije temelje porečkog identiteta. (Elio VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter