Željko Olujić: Imam nove dokaze, oslobodit ću HDZ

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Poznati zagrebački odvjetnik Željko Olujić preuzeo je obranu HDZ-a u slučaju Fimi media, u kojem je glavna oporbena stranka nepravomoćnom presudom proglašena krivom i kažnjena s pet milijuna kuna, uz obvezu vraćanja državi još 24,2 milijuna kuna. Olujić će tako zamijeniti Davora Budina, koji je bio odvjetnik HDZ-a tijekom sudskog procesa pred Županijskim sudom.

Kako nam je jučer rekao Olujić, on očekuje da će u rujnu dobiti pisanu presudu donijetu 11. ožujka, pa će tada moći sročiti žalbu Vrhovnom sudu, ali već sada je osmislio strategiju kojom HDZ namjerava osloboditi krivice.

- Radim već punom parom na argumentaciji i prikupio sam neke nove dokaze koji će potvrditi da nikakav nezakonit novac nikad nije ušao u HDZ. To će biti ključna teza žalbe. Ne ulazim u to što su činili Ivo Sanader i Mladen Barišić, jesu li oni dobivali neki novac iz državnih poduzeća ili nisu. Za HDZ je jedino bitno da ne postoje dokazi da je taj novac stigao u stranku pa stoga nije ni počinjeno kazneno djelo, naglašava Olujić.

Drugo uporište njegove žalbe bit će ocjena da bi ovakvom presudom bila povrijeđena ustavna prava dijela hrvatskih građana, odnosno članova HDZ-a.

- Ovo je bio prvi put da je nakon 1945. godine procesuirana jedna politička stranka. A s obzirom na visinu novčane kazne, HDZ-u bi praktično bilo zabranjeno političko djelovanje. Podsjećam, demokratski višestranački sustav zapisan je među najvišim vrednotama hrvatskog ustavnog poretka. Ovakvim kažnjavanjem HDZ-a jednom bi broju građana bilo negirano pravo na političko udruživanje u stranku, rekao nam je novi HDZ-ov odvjetnik.

Olujić ne osporava činjenicu da Kazneni zakon omogućava i kažnjavanje pravnih osoba, što je i HDZ, ali smatra da se stranka nije materijalno okoristila eventualnim postupcima svojih nekadašnjih dužnosnika, predsjednika i glavnog rizničara. (D. CIGLENEČKI/NL)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter