Željko Kukurin nadomak titule

(Arhiva GI)
(Arhiva GI)

Sutra će se znati tko je gospodarstvenik i gospodarski događaj godine u Hrvatskoj, prema anketi koju tradicionalno među čitateljima provode Poslovni dnevnik i Večernji list. Nagrade su namijenjene osobama i događajima koji su presudno utjecali na gospodarska kretanja u Hrvatskoj, ali i mijenjali ustaljenu gospodarsku i društvenu klimu. Zasad u utrci za titulu gospodarstvenika godine premoćno vodi Željko Kukurin, predsjednik Uprave Valamar Riviere, najveće turističke kompanije u Hrvatskoj sa sjedištem u Poreču.

Godina turizma

Rekordna turistička sezona nominirana je i za gospodarski događaj godine i zasad je na drugoj poziciji s nešto manje od 23 posto glasova, ali ipak daleko iza prvoplasiranog događaja - odobrenja EU sredstava za izgradnju Pelješkog mosta za što je glasovalo 62,5 posto čitatelja. Turizam, koji je s 18 posto udjela u BDP-u postao najvažniji gospodarski sektor u zemlji, a ove sezone prešao je magičnu brojku od 100 milijuna noćenja, što je godišnji rast od 12 posto, prvi je put među nominiranima u ovom već tradicionalnom izboru.

Što se tiče gospodarstvenika godine, podsjetimo, i lani je ta laskava titula otišla u Istru, u ruke Ante Vlahovića, predsjednika Uprave Adris Grupe, a ove godine poslovni ljudi iz Istre drže čak dvije od pet nominiranih pozicija. Željko Kukurin, čelni čovjek porečke Valamar Riviere, prema posljednjim podacima, dobio je gotovo 49 posto glasova, ispred Mate Rimca za kojeg je glasalo njih oko 35 posto. Željko Pavlin iz HS produkta ima nešto iznad sedam posto, Marko Pipunić iz Žita 4,7 posto, a Robert i Silvio Kutić iz Infobipa oko 4,5 posto glasova. Za gospodarski događaj 2017. godine, što je lani bio rast BDP-a, nominirani su i Lex Agrokor (pet posto glasova), pad udjela javnog duga u BDP-u (6,9 posto) te početak realizacije LNG terminala (2,7 posto). Glasovanje traje do sutra, a dva sudionika ankete čije se argumentacije proglase najboljima osvajaju nagrade. Prva nagrada je smartphone Cat S60 dual SIM, a druga tablet Mytab P101.

Povratak u Valamar

Željko Kukurin, posjetimo, u 17 godina svoje poslovne karijere prešao je put od pripravnika u porečkoj Rivijeri, menadžerskih pozicija u Valamaru, predsjednika Uprave Istraturista (gdje je vodio najveću transakciju u povijesti hrvatskog turizma - prodaju Istraturista za 120 milijuna eura), do povratka u Valamar na čijem je čelu od sredine 2015. godine kad kreće snažan rast kompanije. Dosad su u turističke objekte i usluge uložili više od četiri milijarde kuna, a do 2020. planiraju još dvije milijarde kuna investicija. Ove godine stigli su do 6.000 zaposlenika s prosječnom plaćom 29 posto većom od prosjeka turističkog sektora. (Duška PALIBRK)


Podijeli: Facebook Twiter