Željko Joksimović: Radujem se koncertu u Istri

Joksimović u Žatici prošle godine (D. ŠTIFANIĆ)
Joksimović u Žatici prošle godine (D. ŠTIFANIĆ)

Eurosong je obilježio priču o uspjehu Željka Joksimovića (41), jednog od najpopularnijih srpskih pjevača koji će u subotu održati koncert u Lighthouse Music Clubu (LMC) između Vodnjana i Bala. Prijelomna godina u njegovoj karijeri je 2004., kada je u Istanbulu s pjesmom "Lane moje" osvojio drugo mjesto na eurovizijskom natjecanju, postavši balkanska pjevačka zvijezda, ispunivši kasnije i zagrebački Dom sportova.

Dvije godine kasnije skladao je glazbu za pjesmu "Lejla", s kojom je grupa Hari Mata Hari na Eurosongu u Ateni predstavljala Bosnu i Hercegovinu te osvojila treće mjesto, a Joksimović proglašen najboljim kompozitorom tog natjecanja. Zajedno s TV voditeljicom Jovanom Janković vodio je 2008. tu manifestaciju u Beogradu, da bi zatim među njima planula ljubav. Iz prvog braka ima 17-godišnju kćer Minu, koja je završila srednju glazbenu školu za klavir.

- Nagrađivani ste u karijeri kao pjevač, ali još više kao kompozitor i aranžer. Je li vam veći kreativni itak pisati skladbe ili ih vokalno izvoditi?

- Hvala na pitanju na koje zaista nije lako odgovoriti. Mislim da su komponiranje i izvođenje pred publikom poput dva lica iste medalje, oba jednako važna za svakog tko se bavi muzikom. Iz susreta s publikom dobiva se energija, koja se onda nekako vraća opet publici, i to tijekom skladanja u studiju. Uživam svakako u oba stvaralačka čina. Ne bih to nazvao poslom jer oba spadaju u čin kreacije.

- Vašu karijeru obilježili su uspjesi na Eurosongu. Iako je to i dalje masovno gledan globalni događaj, mnogi kritičari ga osporavaju kao događaj pun kiča i niske umjetničke razine. Što mislite o takvim kritikama?

- Eurosong je veliko i značajno takmičenje, televizijski šou koji svake godine gledaju milijuni. To je neosporno, a i jedini je tako veliki muzički festival u Europi koji traje više od pola stoljeća. Ne bih rekao da je pun kiča i loše muzike jer je takva konstatacija stvar osobnog ukusa. Ali bih svakako rekao da je to pozornica koja trpi različito, baš kao što je i Europa različita. Eurosong je, ne zaboravite, i biznis u kojem treba znati pravila igre.

- Što može ekivati pulska i istarska publika od subotnjeg koncerta u LMC-u?

- Radujem se koncertu u Istri. Bez sumnje, bit će to višesatno  uživanje, verujem obostrano. Koliko mogu procjeniti na osnovu društvenih mreža, mnogi moji fanovi s nestrpljenjem čekaju taj koncert. Novi singl "Ludak kao ja" bit će premijerno izveden u Istri, naravno i kompozicija "Nije ljubav stvar ", kao i druge moje pesme nastale dugo godina unazad. (Zoran ANGELESKI)

CIJELI RAZGOVOR U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter