Željeznici hitno treba milijarda kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatskim željeznicama za tekuću likvidnost nedostaje milijarda kuna u ovoj godini. Bez pokrića tog minusa, ali i osiguranja sredstava za zbrinjavanje viška radnika u ovoj godini, od željeznice je teško očekivati pokretanje ikakvog investicijskog ciklusa. Hrvatske željeznice, koje još djeluju kao Holding, apostrofirao je Radimir Čačić, ministar gospodarstva, najavljujući da će u listopadu predstaviti investicijske aktivnosti svih javnih poduzeća, odnosno što su od tih planova ostvarili. Ustvrdio je pritom da je HŽ, kada je riječ o investicijama, najgore poduzeće.

Iluzorno bi, međutim, bilo očekivati da HŽ u ovoj godini ostvari ikakav značajniji pomak kada je riječ o investicijama. Prvo polugodište ove godine željeznica je završila s minusom od 173,9 milijuna kuna, tri puta višim nego u istom razdoblju prošle godine. Uz takvo poslovanje nemoguće je govoriti o investicijama. Dakle, prva prepreka investicijskom ciklusu HŽ-a je milijarda kuna potrebna za održavanje likvidnosti, a taj će se novac najvjerojatnije osigurati iz domaćih kreditnih izvora.

No, i za restrukturiranje je potreban novac. Do kraja godine sa željeznice treba otići 2.721 radnik, a poduzeće se pritišće da program smanjenja radnika što prije provede. Novca za zbrinjavanje radnika, međutim, nema. Prosječna bruto otpremnina na željeznici ne prelazi 160 tisuća kuna pa je za zbrinjavanje radnika potrebno 400 do 420 milijuna kuna. (Gabrijela GALIĆ/NL)

CIJELI TEKST U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter