Željezničari prijete blokadom prometa u Dalmaciji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja te gradonačelnici Solina i Kaštela danas su se oštro usprotivili odluci Uprave HŽ-a Putničkog prijevoza o gašenju splitske regionalne jedinice, a splitska podružnica Sindikata željezničara Hrvatske zaprijetila je blokadom prometa ako se ne odustane od ukidanja ove regionalne jedinice.

"Ako se ne odustane od ukidanja Regionalne jedinice HŽ-a Putničkog prometa blokirat ćemo promet i tako blokirati Dalmaciju", rekao je predsjednik splitske podružnice Sindikata željezničara Hrvatske Damir Zelembaba na presici održanoj na splitskoj željezničkoj postaji Kopilica.

Izvijestio je da su sindikati poslali svim nadležnim institucijama zahtjev za odustajanjem od gašenja splitske Regionalne jedinice HŽ-a Putničkog prometa, ali do sada nisu dobili odgovor.

Na novinarski upit koliko će još čekati prije nego li organiziraju blokadu prometa, naglasio je da je rok 15 dana.

Komentirajući odluku Uprave HŽ-a Putnički promet o gašenju regionalne jedinice u Splitu i njenom pripajanju riječkoj regionalnoj jedinici, župan Ževrnja rekao je da je to daljnji pokušaj centralizacije na štetu Dalmacije i južne Hrvatske te da će time biti izgubljeno i tridesetak radnih mjesta.

Podsjetio je da Splitsko-dalmatinska županija u svojem prostornom planu i razvojnoj strategiji ima ucrtane "koridore prema BiH, odnosno prema Sarajevu i Zenici" te "jedan prevažan koridor tzv. jadransko-jonske poveznice".

Ževrnja je najavio da će sljedećih dana u Splitsko-dalmatinsku županiju biti pozvani svi saborski zastupnici bez obzira na stranačku pripadnost i da će se s njima razgovarati o problemu gašenja splitske Regionalne jedinice HŽ-a Putnički promet te o nacrtu Zakona o regionalnom razvoju po kojem se ukidaju planinsko-brdska područja i područja od posebne državne skrbi.

Gradonačelnik Solina Draženko Boban upitao je znači li gašenje Regionalne jedinice HŽ-a Split da će se u sljedećem koraku gasiti luke Zadar, Šibenik i Ploče, koje gravitiraju splitskoj regionalnoj jedinici HŽ-a.

"A u konačnici, znači li to da ćemo uzeti gumicu i prebrisati Dalmaciju", rekao je Boban.

Umjesto gašenja splitske Regionalne jedinice HŽ-a Putnički promet trebalo bi iz EU-fondova osuvremenjivati željezničku prugu i vlakove koji voze prema ovim lukama te razvijati željeznički putnički prijevoz, jer je to iznimno važno za turizam u Dalmaciji i južnoj Hrvatskoj, rekao je solinski gradonačelnik. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter