Željezni triatlonci u borbi s vremenom i nevremenom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nešto nakon 14 sati, nakon što je u pulsku Arenu utrčao prvi od natjecatelja zahtjevne triatlonske utrke IRONMAN 70.3 , Belgijanac Kjel De Hertog (koji je stazu završio za točno četiri sata i 14 minuta i 18 sekundi), nebo se doslovce otvorilo te na naredne triatlonce sručilo svu kišu koja ih je poštedjela tijekom plivačke i biciklističke dionice utrke. No, "željezne" natjecatelje ni to nije omelo da finiširaju utrku ulaskom u drevnu Arena koja im je, kako su nam naveli, doista posebno mjesto za finiš koje se ne može usporediti niti s jednim u svijetu.

Odlični hrvatski triatlonci

Nakon Belgijanca De Hertoga, drugi je u Arenu utrčao Čeh Jan Volar, treći je bio srpski triatlonac Ognjen Stojanović dok je kao četvrti u Arenu utrčao hrvatski natjecatelj, poznati triatlonac Dejan Patrčević, inače ambasador Ironmana 70.3 u Hrvatskoj. Zanimljivo je da su i Belgijanac i Čeh, kako su nam naveli kada su došli "do daha", IRONMAN 70.3 odradili po prvi puta te im je utrka, iako teška, bila jako zanimljiva i lijepa.

- Bolji sam plivač nego trkač, no dao sam sve od sebe, jako mi je drago da sam baš ja prvi koji je ušao u Arenu, to je zaista dobar osjećaj, rekao nam je Hertog izrazivši nadu kako će i cjelokupno vrijeme na kraju utrke pokazati dobar rezultat dok je drugi "u ulasku" Volar naveo kako je trku odradio "i bolje nego je očekivao".

Prva je od natjecateljica u Arenu utrčala Talijanka Gaia Peron (vrijeme 4:50:43), druga naša natjecateljica Željka Šaban Miličić, a treća Ukrajinka Oleksandra Gryshyna.

Plivanje, bicikliranje pa trčanje po gradu

Triatlon IRONMAN 70.3 startao je pucnjem pištolja točno u 10 sati s pulske plaže Ambrela na Verudeli kada su u more ušli prvi od ukupno 1.800 natjecatelja iz cijeloga svijeta. Prema pravilima tzv. rolling plivačkog starta svakih pet sekundi u vodu ušlo je i zaplivalo po četiri natjecatelja tako da će se pravi rezultati cijele utrke znati tek navečer. Nakon plivanja (1.900 metara) u zaštićenom obalnom području pred brojnim natjecateljima bio je izazov novo osmišljene trase vrlo brze biciklističke utrke dugačke čak 90 kilometara. Natjecatelji su vozili kroz malena pitoreskna sela središnje Istre pa nazad sve do Pule kako bi ovaj polumaraton završili s dva i pol "gradska kruga" (21 kilometar) trčanja kroz tri tisuće godina staru Pulu i njene znamenitosti. Napomenimo da su ih cijelim putem bodrili brojni gledatelji. Inače, gradska trasa prolazila je pored brojnih atrakcija poput Augustovog hrama, Slavoluka Sergijevaca i drugih prekrasnih znamenitosti pa sve do spektakularne ciljne linije u rimskom amfiteatru.

Najviše natjecatelja iz Italije i Austrije

Podsjetimo, ovo je drugi IRONMAN 70.3 Pula (prvi je održan lani) i jedini IRONMAN događaj u jugoistočnoj Europi, na kojeg je stiglo do sada najviše inozemnih sportaša u jednoj utrci na području Europe, njih čak 95 posto. Zanimljivo je istaknuti da natjecatelji dolaze iz cijeloga svijeta, iz čak 57 različitih zemalja, a "top pet" zemalja po zastupljenosti su Italija (31 posto), Austrija (13 posto), Njemačka (10 posto), Velika Britanija (7 posto) dok je Hrvatska na odličnom petom mjestu s pet posto. Nadalje, oko 40 posto natjecatelja sudjelovalo je u utrci po prvi puta, a natjecalo se i 16,5 posto ženskih natjecateljica.

Kako nam je, skriven od kiše pod šatorom za dodjelu nagrada, naveo Igor Ribarić, organizator utrke, onim što je dosad odgledao je zadovoljan, mada je kiša malo poremetila sam kraj utrke.

- Prema trenutno dostupnim informacijama sve je dobro prošlo, nemamo prijavljenih nezgoda i nadam se da će tako ostati do kraja, naveo nam je Ribarić dodajući da su se čak osam mjeseci intenzivno pripremali za utrku. Kako nam je naveo biciklističku dionicu osiguravalo je čak 350 redara, 40 policajaca i deset na motoru, dok je dionicu trčanja osiguravalo 150 ljudi iz organizacije, a na svemu je bilo angažirano i preko 400 raznih volontera. "Na tome da bi sve prošlo u najboljem redu angažirali smo preko tisuću ljudi, maksimalno smo se trudili i mislim da su i natjecatelji sretni, zaključio je Ribarić.

Dječju utrku otrčalo 150 natjecatelja

Ovogodišnja novina je dječja utrka koja je prethodila glavnoj, a koja se u subotu trčala po Verudeli te je organizirana u suradnji s Arenaturistom. Kako doznajemo od Jasne Mašinović iz PR-a IRONMAN-a na dječjoj utrci nastupilo je više od 150 djece, a pobjednici nisu proglašeni jer su, kako nam je navela, "svi pobjednici" te su stoga nakon trčanja dobili svoje medalje i okrjepu. Trčalo se u kategorijama: mališani od četiri do šest godina trčali su na 300 metara, oni od 7 do 9 godina 600, od 10 do 12 godina 900 metara dok su oni od 13 do 16 godina trčali 1.200 metara.

Oznaka 70.3

IRONMNAN 70.3 jedna je od najzahtjevnijih triatlon utrka koja sadrži plivanje, trčanje i bicikliranje, a tijekom koje sudionici u jednoj trci pređu više od 114 kilometara. Preračunato, to bi iznosilo 70.3 milja stoga i naziv utrke nosi tu oznaku. (B. PETROVIĆ, snimili Milivoj MIJOŠEK i Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter