Željanu Hrvatinu jednomjesecni pritvor

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rovinjskom odvjetniku Željanu Hrvatinu (42), u aktualnom istražnom zahtjevu posljednjem, odnosno sedmom osumnjiceniku u aferi kupoprodaje nekretnina za Danka Koncara, odnosno njegovu tvrtku Kermas ulaganja, istražni sudac Županijskog suda u Puli u utorak je nakon saslušanja odredio jednomjesecni pritvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Hrvatin, cija je supruga Romina (39), zajedno s Vinkom Cetinski (64) i Marinom Sorgom (27) od subote zadržana u istražnom centru, bio je na službenom putu u inozemstvu te se u Rovinju pojavio u ponedjeljak oko 18 sati. Javio se policiji koja medutim nije bila zainteresirana za provodenje kriminalisticke obrade nad njim jer je Državno odvjetništvo vec u ponedjeljak sudu dostavilo istražni zahtjev s prijedlogom za njegovo pritvaranje.

Tako je policija po Hrvatina u Rovinj došla u utorak ujutro i odvela ga u 9 sati na ispitivanje istražnom sucu. U nazocnosti branitelja, odvjetnika Predraga Jošanovica pred istražnim sucem iznio je svoju obranu. Premda je Županijsko državno odvjetništvo predložilo da se Hrvatinu odredi pritvor zbog opasnosti od bijega i opasnosti od ponavljanja djela, istražni sudac odbacio je taj prijedlog i pritvor mu odredio zbog opasnosti od utjecaja na suokrivljenike i svjedoke.

Od glasnogovornice Županijskog suda u Puli Edvine Draguzet doznajemo da je Državno odvjetništvo vec uložilo žalbu na takvu odluku o pritvoru smatrajuci da Željanu Hrvatinu ipak treba odrediti pritvor zbog opasnosti od bijega i ponavljanja djela.

- O toj i eventualnim drugim žalbama sud ce odlucivati iducih dana jer žalbeni rokovi teku od danas, kazala je Draguzet.

Odvjetnik Jošanovic ce, kao i njegove kolege koje su se žalile na rješenja o zadržavanju Vinke Cetinski, Marina Sorga i Romine Hrvatin, podnijeti žalbu na rješenje o pritvoru za Hrvatina.

- On je odvjetnik, a bez prethodnog odobrenja vijeca nadležnog suda sastavljenog od tri suca odvjetnik ne smije biti pritvoren zbog kaznenog djela pocinjenog u pružanju pravne pomoci, pojasnio je Jošanovic pravno utemeljenje svoje žalbe na odredivanje pritvora Željanu Hrvatinu.

U ponedjeljak je istražni sudac pulskog Županijskog suda donio je naloge o zadržavanju na dodatna 72 sata prvoosumnjicene Vinke Cetinski (64), drugoosumnjicenog Marina Sorge (27), treceosumnjicene Romine Hrvatin (39) i cetvrtoosumnjicenog Borisa Sorge (50).

Kako je izvijestio sud, nalozi o daljnjem zadržavanju doneseni su zbog opsežnosti predmeta te ce do isteka tog roka istražni sudac odluciti o istražnom zahtjevu i prijedlogu za odredivanje pritvora protiv osumnjicene cetvorke te sedmoosumnjicenog Željana Hrvatina (42).

Naime, u ponedjeljak ujutro pulsko Županijsko državno odvjetništvo podnijelo je istražni zahtjev protiv Vinke Cetinski, Marina Sorge, Romine Hrvatin, Gordana Dobrovica, Željka Bilica, Borisa Sorge i Željana Hrvatina zbog kaznenih djela protiv službene dužnosti.

Cetinski se tereti za dva kaznena djela zloporabe položaja i ovlasti, Marin Sorgo i Romina Hrvatin za jedno kazneno djelo poticanja na zloporabu položaja i ovlasti, Gordan Dobrovic i Željko Bilic za jedno kazneno djelo pomaganja u zloporabi položaja i ovlasti, a Boris Sorgo i Željan Hrvatin, koji se u priopcenju suda spominje inicijalima te je jedini kojeg nije ispitao istražni sudac, za jedno kazneno djelo poticanja na zloporabu položaja i ovlasti.

Istražni zahtjev podnijet je protiv sedam osoba, medu kojima nije jedan od glavnih protagonista afere istarski kralj nekretnina Drago Radolovic, vlasnik agencije Istra Bavaria Agentur. U istražnom zahtjevu predloženo je odredivanje pritvora za Vinku Cetinski, Marina Sorgu, Rominu Hrvatin, Borisa Sorgu i Željana Hrvatina, i to zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenih djela, a što se tice Željana Hrvatina, i zbog bojazni da se krije od pravosudnih organa. (Srecko PERŠIC, Marica KOŠTA)


Podijeli: Facebook Twiter