Želja je očistiti staru atraktivnu stazu do Budave


Članovi marčanske udruge Murva, u suradnji s osnovnom školom Marčana, organizirali su u subotu nastavak čišćenja park-šume u Kanalu gdje se i odvija projekt marčanske osmoljetke "Škola u prirodi". Akciji, koja je počela u 10 sati, odazvalo se dvadesetak sudionika uz djecu koja su subotnje jutro iskoristila za stvaranje mjesta za druženje i aktivni odmor svih žitelja općine i šire.

Time ovaj prostor postaje idealno mjesto za igru i šetnju, poručuju iz Murve, a želja im je da se čišćenje nastavi u smjeru uvale Budava te starih kamenoloma kako bi se uredila pješačka staza koja bi povezala Marčanu s uvalom i kojom su starije generacije mještana nekada pješačile do mora. Šumu već sada OŠ Marčana koristi za svoje školske aktivnosti, a daljnjim kandidiranjem ovog projekta na natječaje, bilo onih za unaprjeđenje civilnog društva, bilo europskih fondova, ovaj bi se prostor dodatno oplemenio i opremio sadržajima adekvatnim za aktivan odmor, a što bi rezultiralo i organizacijom niza novih radionica vezanih za boravak u prirodi.

Želja je članova udruge da se označe i okolne postojeće pješačke i biciklističke staze prema marčanskim dvorima te Muntiću i Nezakciju čime bi se općina Marčana povezala s obližnjom općinom Ližnjan. Time bi se svakako stvorio i zanimljiv itinerer pristupačan lokalnom stanovništvu, ali i sve većem broju turista.

- Već sada te su staze navedene u Strategiji razvoja Općine Marčana, odnosno njihovo označavanje. Također, udruga Murva zatražit će uređenje takozvanog fitnesa na otvorenom na prostoru sadašnjeg Kalića, lokve na izlazu iz Marčane u smjeru Duge uvale, da bi se čitav ovaj itinerer pretvorio u svojevrsni park aktivnog odmora za sve uzraste. Slične projekte planira se provoditi i po ostalim mjesnim odborima općine sukladno interesima žitelja tih mjesta, poručuje predsjednik Murve Srećko Peršić. (Z. STRAHINJA)

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter