Želja je jedina pokretacka sila

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jesmo li sigurni da je dobro da se ostvare naše želje? Jesmo li ono što želimo ili je želja ono što nas odreduje? Kolika je snaga želje? To su neka od pitanja koja postavlja "Désir", naslov katalonske skupine Trrnsit Dansa, cije je gostovanje bila okosnica trece veceri 11. festivala plesa i neverbalnog kazališta u svetvincentskom kaštelu Grimani.

Vrijednosti osjecaja koje potice želja, pozitivni impuls nade i ocekivanja, idejno je i umjetnicki postavila Maria Rovira, a na daskama i konstrukciji s ljuljackom (koja jasno docarava upravo poticaj ushita i optimizma) pokrecu je Maria Garriga, Reinaldo Ribeiro, Daniel Rosado, Isabel Tapias, Sol Vazquez i Eddie Pezzopane.

"Désir" dinamicno ispisuje spontane detalje iz svakodnevice, pokrete koji nas cine jedinstvenima te geste i radnje, kao i one koje zrcale odnosi. Upravo te posljednje, kompleksne procese, Trrnsit Dansa kreira posebno dojmljivom komunikacijom za cije razumijevanje svakako snažno doprinosi ništa manje konkretna, angažirana i sugestivna kulisa zvuka (Xavi Gamazo, Rudy Gnutti, Maria Rovira, Joan A. Pich i glazbeni studio Ancora Musica SL).



Postupke koji lancano provode interaktivnu vezu emocija-osjecaj-želja/želja-osjecaj-emocija plesaci izvode s motivom upozorenja na besmrtnost njihove simbolike i realnosti, s porukom utjehe. Dizajn svjetla, koji promišljeno prati "Désir", potpisuje Xavi Valls, scenografiju Benet Jofre, a upecatljive kostime Marina Pineda i Elena Font. Graficki dizajn je produkt Xcnie Vinas, a produkcija je La Usine.

I ove je veceri, koja je privukla brojne posjetitelje, u tamošnjoj Loži pokrenut "Manipular", interaktivna instalacija talijanske agencije za nove medije BCAA, dok je u završnici u Domu kulture/Art centru predstavljen opus plesnih filmova Liliane Resnick i Marija Papica ("Moments", "Fear", "Sorrow", "Love", "Distances", "Reopening the Past", "Odnos").


Podijeli: Facebook Twiter