Želite li šalter, idite u Vodnjan ili u Pulu

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Poslovnica OTP banke na rivi u Fažani, jedini bankovni ured u tom kraju, zaista prestaje s radom, a ključ u bravu stavit će za otprilike mjesec dana.

- OTP banka je u postupku racionalizacije poslovne mreže koja svojim obimom značajno premašuje naš tržišni udjel u poslovima sa stanovništvom. Poslovnica Fažana, osim u nekoliko ljetnih mjeseci, ne ostvaruje pozitivan poslovni rezultat, te je procijenjeno da će uz relativnu blizinu poslovnice Vodnjan i raspoloživi bankomat ova odluka biti prihvatljiva našim klijentima u Fažani. Iz navedenih razloga planirano je zatvaranje poslovnice 31. siječnja 2018., piše u odgovoru Direkcije marketinga i korporativnih djelatnosti OTP banke sa sjedištem u Zadru.

Nadali se da je lažna uzbuna

Upit smo im, da podsjetimo, poslali povodom vijećničkog pitanja s prošlotjedne sjednice Općinskog vijeća Fažane, o tome napušta li zaista banka prostor kojeg unajmljuje od Općine. Načelnik Radomir Korać naveo je tada da su ga o takvoj namjeri obavijestili predstavnici banke, ali ništa službeno Općina nije dobila, pa ni kada banka planira prekinuti s najmom.

No, mještani, vjerni klijenti banke, posebno oni starije životne dobi navikli na šaltersko poslovanje, nadali su se da je ovo još jedna lažna uzbuna. Jer, i prije godinu dana smo slijedom lokalnih nagađanja pisali o navodnoj namjeri banke da napusti poslovnicu u kojoj djeluje desetljećima, međutim, za razliku od lanjskog dopisa iz Zadra da ured neće zatvarati, sada su se obistinile crne slutnje klijenata. Fažanci pamte da je u istom prostoru djelovala još ispostava Istarske banke Pula, potom Nove banke u čiji je sastav ušla Istarska, a na koncu i OTP-a koja je 2005. preuzela Novu banku.

- Klijenti će biti upućeni na alternativne mogućnosti korištenja naših usluga (druge poslovnice, bankomati, Internet bankarstvo, mobilno bankarstvo), piše u dopisu OTP banke. Valja pritom naglasiti da je ovo jedini bankovni ured u Fažani, općini koja se po indeksu razvijenosti nalazi na 10. mjestu u Hrvatskoj, s blizu 4.000 stanovnika, i kojoj gravitira veliki broj stanovnika s obalnog područja grada Vodnjana, a ljeti turisti i privremeni stanovnici udeseterostručuju broj onih koji obitavaju na ovom području.

Banka stipendirala fažanske studente

Na sjednici je bilo spomenuto i da je banka izrazila namjeru da sufinancira stipendije na području Općine s 50.000 kuna, pa smo i objašnjene toga potražili u Upravi OTP-a.

- U sklopu svog programa društveno odgovornog poslovanja i ulaganja u lokalnu zajednicu, OTP banka i ove je godine izdvojila sredstva za stipendiranje studenata slabijeg imovinskog stanja. Kako Općina Fažana već ima programe stipendiranja, OTP banka poslala je Općini pismo namjere za priključenje tim projektima kao partner, piše u dopisu banke. Objašnjavaju da OTP banka već godinama provodi program "Zeleno svjetlo za znanje" kojim nastoji mladim ljudima osigurati bolje uvjete školovanja. Projekt stipendiranja studenata slabijeg imovinskog stanja realiziraju u partnerstvu s lokalnim upravama i samoupravama, što znači da se banka kao partner priključuje njihovim programima stipendiranja u svakoj akademskoj godini. U proteklih sedam godina u sklopu projekta OTP banka je, poručuju iz Zadra, stipendijama i drugim darovanjima osigurala više od četiri milijuna kuna za bolje uvjete školovanja i ulaganja u edukaciju. (Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter