Želite li posao, upišite za zidara, kuhara ili pekara

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Osmaši iz Pule koji ove godine završavaju osnovnu školu trebali bi, prema preporuci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, nastaviti školovanje za zidara, kuhara, pekara i brodomehanicara. Upravo su to tražena zanimanja pa bi mladi koji završe ove školske programe trebali pronaci posao u struci vrlo brzo nakon mature.

To proizlazi iz analize HZZ-a cija je podrucna služba u Puli vrlo detaljno obradila cijelu Istru te u obzir uzela potrebe poslodavaca i strukturu nezaposlenih u svakom gradu i opcini, kao i broj vec upisanih ucenika po razlicitim programima.

Ispada da se ucenicima koji žive u Labinu preporuca upis u školu za konobare, a tako je i na Poreštini, gdje se uz ovu ugostiteljsku struku prednost daje i kuharima, a taj program bi trebao biti cešci izbor i za buduce srednjoškolce iz Umaga, Buja i Novigrada.

U Rovinju i okolnim opcinama osim ovih turistickih struka prvenstvo pri upisu bi trebao imati i program za elektroinstalatere. Ucenici iz središnje Istre trebali bi se pak u vecem broju školovati za medicinske sestre i tehnicare zdravstvene njege.

S druge strane, škole bi trebale reducirati broj ucenika u razredima za elektromehanicara, automehanicara, a upravo su to najpopularniji školski programi za ucenike te za prodavaca, frizera i kozmeticara koje najcešce upisuju ucenice.

Takoder, za veci dio Istre mladima se ne preporuca da završe srednju školu za ekonomista i poslovnog tajnika te za hotelijersko-turistickog tehnicara, ali bi se, i to u Puli, trebali smanjiti upisi za krojaca, elektronicara-mehanicara, instalatera grijanja i klimatizacije, elektroinstalatera, vodoinstalatera, tehnicara nutricionista, komercijalista, elektrotehnicara, strojarskog tehnicara, tehnicara za mehatroniku.

Premda, prema preporuci HZZ-a, u Puli treba povecati broj upisa za smjer zidara, apsurdno je da upravo ovaj obrazovni program vec dvije godine ne može dobiti zeleno svjetlo Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. (Maša JERIN)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU OD NEDJELJE.


Podijeli: Facebook Twiter