Želite li haljinu od papira ili balona?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Heraklitova mudra izreka da je "jedino mijena stalna" možda je i najbolja definicija ženske mode. No, sve one koje nastoje biti u trendu, u sve su nezavidnijoj poziciji buduci da u moru novih kreacija treba naci onu koja im se svida, koja je krojena baš po njihovoj mjeri, koja nece znacajno uzrdmati njihov kucni budžet, a sve cešce i onu kojom ce pokazati da su ekološki osviještene jer je (osim što je mudro) to i - moderno.

Naime, zahvaljujuci (pre)velikoj brizi za modnim trendovima, potrošnja tekstila u zapadnom svijetu posljednjih je godina u rapidnom porastu, baš kao i njezina povezanost s ekološkim i socijalnim problemima.



Stoga se sve više dizajnera odlucuje za recikliranje, što pak cesto rezultira zaista iznimnim kreacijama koje poželimo odjenuti cim ih ugledamo. Ipak, ponekad rezultira i odjevnim predmetima kojima se želimo diviti sa sigurne distance.

Takva je zasigurno haljina americke dizajnerice Sylvie Heisel koja se poigrala cestom frazom u svijetu mode - "ready to wear" i osmislila "ready to wear away" haljinu. Rijec je o haljini napravljenoj od recikliranog papira koja je svojom bojom vrlo slicna boji ljudske kože što ostavlja dojam nagosti. Sama dizajnerica inspiraciju za ovu kreaciju objasnila je svojom fascinacijom odjecom koja se uslijed nošenja mijenja.

Vecina odjece izraduje se s namjerom da potraje zauvijek, ali naši životi i tijela se mijenjaju i moda se stalno mijenja, istaknula je Sylvia Heisel cija se haljina, uslijed zagrijavanja tijela i pokreta osobe koja haljinu nosi - mijenja. Naime, s vremenom dolazi do odvajanja gornjega sloja haljine i pred ocima znatiželjnika pojavljuju se rukom ispisane misli poznatih osoba - od Mahatme Ghandija, Williama Shakespearea, Virginie Woolf pa sve do Tupaca Shakura.



Još delikatnije od ove papirnate, svakako su haljine japanske dizajnerice Rie Hosokai koja vec punih deset godina izraduje haljine od - balona. Rijec je o haljinama koje dizajnerica izraduje strpljivo spajajuci balon do balona i ciji je rok trajanja tek 24 sata. Naravno, rijec je o krajnjem roku trajanja jer uz svaku haljinu dolazi i upozorenje da se osoba koja haljinu nosi drži podalje od igala i slicnih oštrih predmeta.

Rie Hosokai je svoju karijeru zapocela kao cvjecarica, a posljednjih je deset godina u potpunosti zaokupljena "aranžiranjem" balona. Za jednu haljinu zna upotrijebiti i do 200 balona, a unatoc jeftinoj sirovini (cijena jednoga balona je oko 0,09 dolara) za njezine je haljine potrebno odvojiti izmedu 1.930 i 3.860 americkih dolara.


Podijeli: Facebook Twiter