Želimo zajednički detektirati sve naše probleme

Ilustracija (D. ŠTIFANIĆ)
Ilustracija (D. ŠTIFANIĆ)

- Ovo danas smo zamislili kao druženje. Želja nam je da kažete što biste željeli da se poboljša u Labinu, u vašem dijelu grada. Ne želimo da ispadne da mi sve znamo, želimo zajednički detektirati probleme, poručio je Željko Ernečić, kandidat SDP-a za labinskog gradonačelnika i nositelj liste za Gradsko vijeće. O problemima sugrađana započela je priču Neel Rocco, kandidatkinja za zamjenicu, kazavši kako je razgovarala s jednom gospođom koja radi u organizaciji koja pomaže potrebitima. Došle su do zaključka da je glavni problem u Labinu nezaposlenost, koji za sobom povlači sve ostale probleme.

Više potpora

- Možda ne možemo utjecati na nezaposlenost, ali možemo pokušati stvoriti mogućnost da ljudi koji žele raditi da imaju jeftino stanovanje, poručila je Rocco. Na temu zapošljavanja nadovezao se i Ernečić kazavši kako oni ne mogu otvarati tvornice, no ono što mogu jest povećati sredstva namijenjena poticaju poduzetnicima, za koje Grad sada izdvaja 400 tisuća kuna.

- Smatram da taj iznos treba povećati na milijun kuna te potporu raspodijeliti na deset poduzetnika, a ne na 80 kako se sada raspoređuje. S iznosom od sto tisuća kuna poduzetnici bi mogli nešto konkretno učiniti. Na taj način, dodjelom čim više potpora, vladajući nastoje kupovati glasove birača. Što se Poduzetničke zone tiče u startu su stvari krivo postavljene. Prije osam godina zemljište se davalo ispod cijene. Ne bi trebala biti jedina opcija prodaja zemljišta, već se treba sagledati mogućnost da se zemljište da u koncesiju, poručio je Ernečić te naveo primjer Benettona i Prtloga.

- Maksimalno im se podilazilo, a u trenutku kad su trebali plaćati cjelovita davanja, preselili su proizvodni pogon u drugu državu`, dodao je. Smatra da bi bilo dobro da jedan zamjenik bude zadužen za upravljanje zonom te da se situacije rješava sustavno, a ne kako kažu, kad investitori pokucaju na vrata gradske uprave. Došao je investitor, vođeni su razgovori za koje ne postoje zapisnici, pokrenuta je inicijativa da se promijeni prostorni plan, bez obzira što je ranije određeno da se turistički kapaciteti šire u Rapcu, a ne u ostalim dijelovima Grada Labina. Zanimljivo je i to, da kad su građani to tražili, nisu bile moguće izmjene prostornog plana`, prokomentirao je Ernečić.

Dom umirovljenika

Oko 3.400 penzionera zaslužuje Dom umirovljenika, stav je SDP-a, no prilagođen platežnoj moći sugrađana. Smatraju da bi trebalo bolje postaviti sustav, s naglaskom na veću participaciju palijativne skrbi. Kao jedno od rješenja vide i u otvaranju više manjih obiteljskih domova. S posebnom gorčinom komentirali su brošuru koja je nedavno dostavljena svim kućanstvima u Labinu, a odnosi se na brošuru `16 godina zajedno za Labin`. Postavljaju pitanje kojim novcima je tiskana i koja joj je svrha?

- Sigurna sam da gradonačelnik nije vlastitim sredstvima tiskao, kao ni IDS, dakle platili su je porezni obveznici Grada Labina. Smatram da je to dokaz krive percepcije funkcije gradonačelnika. Potrebno je više skromnosti. Nitko se ne pita kako se troši novac. Koliko je samo udžbenika moglo biti osigurano za učenike, poručila je Rocco.

Dotakli su se i poljoprivrednog zemljišta te im je zanimljiva ideja tzv.`gradskih vrtova` na način da se zainteresiranim građanima da u koncesiju poljoprivredno zemljište. Daniel Mohorivić je predložio je da se uredi registar projekata gdje bi bili specificirani svi projekti s terminskim planom i financijskim planom. (I. AHMIČEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter