Želimo Sveti Petar pretvoriti u grad istarskih kobasica

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Nadolazećeg vikenda u Svetom Petru u Šumi održava se Međunarodni sajam "S klobasicon u Evropu", najavio je na konferenciji za novinare supetarski načelnik Mario Bratulić. Sudjelovanje na sajmu potvrdilo je 110 izlagača, od toga 39 izlagača tradicionalnih suhomesnatih proizvoda iz raznih krajeva Hrvatske, Slovenije i Italije.

- Imamo 11 partnera manifestacije, šest iz inozemstva i pet nacionalnih, dakle udruga i sajmova, koji organiziraju slične manifestacije. Tako na neki način umrežavamo sve slične projekte u širem okruženju, rekao je Bratulić.

Zaštititi istarsku kobasicu kao pršut

Program, kako je najavio započinje u petak navečer zabavnim programom uz Maura Staraja i "La bandu". Svečano otvaranje zakazano je za subotu u 11 sati. Novost ovogodišnjeg sajma je otvoreno prvenstvo Hrvatske u proizvodnji istarske kobasice, na kojem će prema najavama sudjelovati 20-tak ekipa, a oko 18 sati promovirat će se prvih sedam vitezova kobasice.

- To su osobe koje su svojim angažmanom, kao proizvođači, promotori, pisci koji su pisali o kobasicama, organizatori manifestacija, dali značajan doprinos afirmaciji kobasica. Svake godine povećavat ćemo našu vojsku vitezova od kobasice koji će biti promotori našeg pokreta diljem Hrvatske i šire, rekao je Bratulić. Najavljujući 3. svjetsko prvenstvo u "nadivanju kobasica na beku" koje će započeti u nedjelju 6. ožujka u 18 sati.

Partner ovogodišnjeg sajma "S klobasicon u Europu" je Požeško slavonska županije, a uz njihove predstavnike na sajmu se očekuje veliku broj proizvođača, ljudi iz biznisa i turizma iz zemlje i inozemstva, stoga Bratulić očekuje kako će se i ove godine na sajmu ostvariti uspješni poslovni kontakti koji će u konačnici povećati zanimanje proizvođača, trgovaca i potrošača za istarsku kobasicu. Njegovo mišljenje dijeli Mlade Milohanić iz županijskog upravnog odjela za poljoprivredu. On dodaje kako je ovo jedna od manifestacija koja upotpunjava mozaik promocije i proizvodnje autohtonih istraskih poljoprivrednih proizvoda. "Županija je od prvog dana podupirala ovaj projekt", rekao je Milohanić dodajući kako je nekada istarska kobasica bila popratni proizvod proizvodnje mesa, a danas se kompetentno može staviti na svaki stol u Istri, Hrvatskoj, pa i šire. "Ova je manifestacija na pravom putu, a Županija će učiniti sve da istarska kobasica postigne određenu razinu zaštite, kao što smo to napravili s istarskim pršutom", poručio je Milohanić. Petar Milotić produkt menađer Istarskih spermarketa, zlatnog sponzora sajma, napominje kako ovime žele pomoći tržišnoj afirmaciji tradicionalnih istarskih prehrambenih proizvoda. Držeći kako podupirući ovakve manifestacije nastoje poticati proizvodnju prerađevina od mesa iz domaćeg uzgoja stoke.

U utrci 80 uzoraka kobasica

Uz sajmeni dio Supetarci su pripremili i bogat zabavni program u sportskoj dvorani i u šatru na Placu, koji će idućeg vikenda biti zatvoren za sav promet, jer kako kaže Bratulić: "Želimo Sveti Petar pretvoriti u grad istarskih kobasica". Svih koji se odluče posjetiti sajam "S klobasicon u Europu", uz tamburaše, folkloraše i limene glazbe i druge zabavljače očekuje bogata gastronomska ponuda s jelima pripremljenim na bazi kobasica, a uz kušanje domaćih jela moći će se nabaviti vrhunske kobasice po promotivnim cijenama. "U subotnje predvečerje promovirat će se postrojbe Šimuna Bratulića iz 17. stoljeća, koje će uprizoriti borbu domaćih vitezova s onim koji će htjeti ukrasti naše kobasice", rekao je Bratulić i dodao kako će kroz program ovogodišnjeg sajma voditi popularni Davor Dretar Drele. Na kraju, ali ne najmanje važno Brtulić napominje, kako je ove godine stožeru ocjenjivača udruga "Gustus" predano 80 uzoraka koji će se ocjenjivati u četiri kategorije: istarske kobasice, specifične kobasice, kulenove seke i dimljene kobasice. Lani su na ocjenjivanju bila 42 uzorka, a to je najbolji dokaz zanimanja proizvođača kobasica iz Hrvatske i inozemstva za sajam u Svetom Petru u Šumi. (Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter