Želimo slobodan Glas Istre!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U povodu 41. obljetnice izlaženja Glasa Istre kao dnevne novine u ponedjeljak navecer su radnici tog lista, na inicijativu Sindikata novinara Hrvatske - podružnice Glas Istre, upalili svijece ispred redakcije u Puli.

"Glas Istre je kao dnevna novina poceo izlaziti 1. studenog 1969. godine. No, Glas Istre je nastao mnogo ranije i ovom prilikom želimo odati pocast prvim pokretacima ovih novina koji su Glas Istre stvorili u partizanima 1943. godine, kao i svim onim kolegama koji više nisu medu nama.

Njihova je želja bila da Glas Istre budu slobodne novine, glas naroda, a mi koji danas radimo u ovim novinama želimo stvarati upravo takav dnevnik, uz punu zaštitu naših radnickih prava, kao i prava javnosti koja su u ovoj djelatnosti usko povezana", rekla je glavna sindikalna povjerenica Maša Jerin.

Nadovezala se pritom i na aktualnu situaciju u Glasu Istre.

- Novinar koji stvara pod pritiskom otkaza i nezakonitog kršenja svojih prava postaje laka meta za pritiske poslodavca te zbog straha pristaje na cenzuru, interveniranje u tekstove i autocenzuru. Neslobodan novinar ne može stvarati slobodne novine, što dovodi do pada vjerodostojnosti pred citateljima, a time i do pada tiraže, a što postaje isprika poslodavcu za pritisak na radnike, prijetnje otkazima, te gaženje prava medijskih radnika.

U ovom zatvorenom krugu pada profesionalnosti i etike novinarstva, zajedno s radnicima stradavaju i citatelji, gradani, javnost koja ima pravo na slobodne medije jer bez njih, u konacnici, nema ni slobodnog društva, istaknula je Jerin.

Pojasnila je da paljenje svijeca ispred redakcije novina nije nikakva pogrebna povorka, niti pogreb novinarstva.

- Upravo suprotno, odajemo pocast svim našim bivšim kolegama koji su htjeli djelovati u slobodnim novinama, zakljucila je Jerin. (B. ŽIŽOVIC)

Prvo popis onih s radnom obavezom, a onda štrajk
Na novinarsko pitanje što je s najavljenim štrajkom, Maša Jerin odgovorila je da se Sindikat mora povinovati odluci Ondine Vidulin-Matijevic, sutkinje Županijskog suda u Puli, koja je uvela radnu obavezu tijekom štrajka za 20 radnika.
- U svojoj odluci ona traži od nas da odlucimo kojih ce to 20 radnika morati raditi, a popis ljudi smo dužni predati poslodavcu minimalno tri dana prije pocetka štrajka.


Podijeli: Facebook Twiter