Želimo promjenu vlasti i u Istri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski liberali sve su aktivniji u borbi za politicki opstanak. U Novskoj su prošle nedjelje nadmašili Kukuriku koaliciju s dobivenih 28 posto glasova pa je predsjednik HSLS-a Darinko Kosor vrlo optimistican u pogledu stranacke buducnosti. Ipak, tvrdi da akcija koju upravo poduzimaju, a rijec je o postavljanju štandova na ulice stotinjak hrvatskih gradova, na kojima ce promovirati svoje ideje i zahtjeve Vladi, još nije pocetak prave predizborne kampanje.

- Krenuli smo s konkretnim inicijativama o tome što poduzeti ne bi li gradanima bilo bolje. HSLS ne želi sudjelovati u neprekidnim prepucavanjima vlasti i dijela oporbe, jer gradane, posebno one koji su bez posla, zanimaju nove ideje, rješenja i promjena modela vlasti, kaže Darinko Kosor.

- Kakav model vlasti nudi HSLS?

- Javnost traži drugaciju vlast, ne samo dvije jake stranke koje se izmjenjuju na vlasti, a da se ništa bitno ne promijeni. Gradani žele rješenja za goruce probleme, kakvo je, primjerice, nezaposlenost. Mi smo poceli s inicijativom za prvozaposlenike, kojom cemo tražiti da se oni oslobode svih poreza i doprinosa u prvoj godini rada. To je naša prva inicijativa i odsad cemo svaki mjesec ici s novom. Želimo biti s gradanima, izaci na ulice, postaviti štandove na kojima ce se potpisivati peticija s prijedlozima za rješenje najvažnijih društvenih problema.

- Prestajete li kritizirati HDZ i njegove partnere?

- Ova Vlada je potrošena i na nju ne treba trošiti rijeci. Otici ce s vlasti do studenoga. Mogu prekrajati izborne jedinice koliko god žele, mogu zatvoriti sva poglavlja u pregovorima s EU-om, ali na vlasti ostati nece. No, i nama i gradanima važno je što ce se dogoditi dan poslije.

- Koliko HDZ-ov izborni inženjering, koji vidimo na djelu kod prekrajanja izbornih jedinica, može utjecati na rezultate izbora?

- Vrlo malo. Možda HDZ i HSS mogu dobiti dva do tri mandata više, ali to nikako ne znaci da mogu dobiti izbore.

- Tko ce biti prvi na listi u VIII. izbornoj jedinici, u Istri?

- To je iznenadenje, još to ne mogu objaviti. No, što se tice Istre, zadovoljan sam radom naše županijske organizacije i njezinog predsjednika, nacelnika Kanfanara Sandra Jurmana.

- Je li moguca suradnja sa strankom Ladonja?

- Za suradnju je potrebno dvoje. Ali, nije tajna da želimo da se u Istri takoder promijeni vlast, baš kao što želimo da se promijeni HDZ-ova vlast na državnoj razini.

- Vratimo se na nacionalnu razinu. Postoji, dakle, mogucnost, zasad samo teoretska, da Dražen Budiša opet bude u koaliciji sa SDP-om, strankom s kojom je odnose raskinuo još 2002. godine?

- HSLS je na stranackom saboru prošle jeseni donio zakljucke da nakon iducih parlamentarnih izbora sigurno nece koalirati s HDZ-om i HSS-om. Sve druge kombinacije su moguce. Mi nismo stranka, barem ne dok sam joj ja na celu, koja ce pod svaku cijenu htjeti biti u vlasti.

- HSLS ide samostalno, sa Željkom Rohatinskim na celu kolone?- HSLS ide samostalno na izbore, to je sigurno. Hoce li Željko Rohatinski, kao nezavisna osoba, biti kandidat na izborima odlucit ce on sam. HSLS nije ni davao ni poticao takve informacije medijima. Vracaju se iskusni liberali, poput Bože Kovacevica. Jeste li, prakticno, samo Vi novo lice HSLS-a, koje biracima obecava i neku novu politiku?

- Kovacevic je zamjenik voditelja izbornog stožera te ce educirati kandidate i mlade clanove o sudjelovanju u kampanji. Na neki nacin, ja jesam novo lice u javnoj politici, iako nisam novi clan stranke, a tu su još i Davor Žmegac, mladi gradonacelnik Kutine, te novi clan HSLS-a prof. dr. Velimir Srica, koji ce nositi listu u prvoj izbornoj jedinici.

- Zovete li i ?urdu Adlešic nazad u HSLS?

- Ne, ali smo u korektnim odnosima s našim bivšim clanovima koji su samostalno donijeli odluku da napuste stranku.


Podijeli: Facebook Twiter