Želimo potvrditi titulu Poreča kao šampiona turizma, ali i gospodarskog lidera

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Proračun Grada Poreča za 2018. godinu planiran je u visini od 245 milijuna kuna, rekao je na konferenciji za novinare gradonačelnik Loris Peršurić, istaknuvši da je kao i dosad – izrazito razvojan, ambiciozan i socijalno osjetljiv.

- S brojnim projektima želimo potvrditi titulu Poreča kao šampiona turizma, ali i gospodarskog lidera. Planovi su kreirani prema prioritetima i potrebama građana, ali i predispozicijama za daljnji razvoj grada i još bolje gospodarske, turističke, komunalne, obrazovne, sportske i ostale rezultate, rekao je gradonačelnik. Kao ključne odrednice Peršurić je naveo projekt vrijedan 108 milijuna kuna za izgradnju sustava za navodnjavanje Červar Porat-Bašarinka, za što su dobivena i bespovratna sredstva iz Programa ruralnog razvoja. Poticat će se razvoj poduzetništva i širiti poduzetničke zone Buići-Žbandaj i Facinka. Predviđa se, također, daljnje uređenje gradskih plaža – ove je godine plažu na Materadi već kandidirana na natječaj Ministarstva turizma i bit će uređena do iduće sezone, a predvidjeli su i kandidiranje projekta uređenja plaže od hotela Palazzo do Talijanske osnovne škole, tzv. rivete.

Počinje izgradnja gradske rive

- Novitet u proračunu je uređenje i izgradnja gradske rive. Počeli smo je projektirati ove godine i predviđena je obnova u tri faze. U idućoj godini predviđeno je četiri milijuna kuna za izgradnju dijela od carinskog gata do gradske kavane, te još tri milijuna kuna u 2019. godini, naveo je Peršurić. Spomenuo je nedavno dobivenih 2,3 milijuna kuna za izgradnju reciklažnog dvorišta na odlagalištu Košambra, a predviđa se još 1,5 milijuna kuna za kupnju novih specijalnih komunalnih vozila i opreme za skupljanje otpada. Izgradit će se nova prometnica od Kauflanda do Finide, tj. do nove škole u vrijednosti od sedam milijuna kuna, s dva rotora u sklopu nje. Novi kružni tok dobit će i Baderna čime će to naselje dobiti sigurniji ulaz. Gotovo 400 tisuća kuna rezervirano je za zamjenu tisuću svjetiljki javne rasvjete, a tu je i prijava na sredstva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost modernizaciju javne rasvjete na području grada u iznosu od 1,2 milijuna kuna.

Nastavlja se uređenje starogradske jezgre

- Nerazvrstanu cestu Valkarin – Garbina Grad je već kandidirao na Mjeru 7 Ministarstva poljoprivrede za bespovratna sredstva, kao i gradnju vrtića u Dračevcu i Varvarima. Nastavljamo s uređenjem plaža, te rekonstrukcijom cesta, nogostupa i putova na području cijelog grada u iznosu od tri milijuna kuna. Iako su možda manji, volio bih naglasiti i projekte koji nam dosta znače, a to su rekonstrukcija sjeveroistočne kule, nastavak uređenja starogradske jezgre, istraživanjima i uređenjem Trga Marafor, sanacija drvenog molića na Peškeri i ostalo, nanizao je gradonačelnik. Zadržava se, nastavio je, visok zdravstveni i socijalni standard, pa su opet rezervirana sredstva za naknade previđene socijalnim programom, sufinanciranje smještaja korisnika u Domu za starije i nemoćne, ali i potreba obitelji i djece kroz različite faze odrastanja, kao i sufinanciranje dopunskog zdravstvenog osiguranja svim umirovljenicima. Također, i dogodine će Grad sufinancirati rad Doma zdravlja i Hitne pomoći u suradnji s turističkim tvrtkama i okolnim općinama.

Izgradnja vrtića u prigradskom naselju

- Škola na Finidi kapitalni je i jedan od najvećih projekata posljednjih desetljeća. Gradnja teče po planu i očekujemo da će 600 učenika u novu školu ući već na jesen. Osim ovog, više od 50 milijuna kuna vrijednog projekta, u Poreču brinemo o djeci svih uzrasta, pa su, uz ranije spomenute naknade za rođenje, boravak u vrtiću i stipendije, ove godine osigurana i sredstva za izgradnju vrtića u prigradskom naselju, gradnju dječjih igrališta te energetsku obnovu vrtića Radost, naveo je Peršurić.

- Nastavljaju se povlačiti sredstva iz EU fondova. S dokumentacijom smo uvijek spremni tako da čim se neki natječaj raspiše, možemo se prijaviti. Time značajno rasterećujemo gradski proračun, a dobar primjer je izgradnja rotora kod autobusnog kolodvora, za što smo dobili 60 posto sufinanciranja od Ministarstva unutarnjih poslova, zaključio je gradonačelnik Peršurić.

Još se otplaćuje Žatika

Za otplatu kredita, tj. glavnice i kamata, u idućoj godini izdvojit će se 14,8 milijuna kuna. Naime, Grad ima dva kredita za gradnju sportske dvorane Žatika, te od ove godine još dva dugoročna kredita za gradnju osnovnih škola sa sportskim dvoranama u Žbandaju i Finidi.

Grade se dvije nove poslovne hale na Facinki

Gradonačelnik je istaknuo da se u poslovnoj zoni Facinka grade dvije nove poslovne hale koje će biti otvorene dogodine, što znači i nova radna mjesta, a radi se o tvrtkama koje su ondje upravo od Grada kupile zemljište. K tome, shopping centar koji se u toj zoni trebao graditi ove godine, preko puta Kauflanda na velikoj i dugo vremena zapuštenoj parceli-ruglu, odgađa se, jer se nedavno promijenio investitor. Gradonačelnik je rekao da je novi vlasnik jedan austrijski fond koji je krenuo u preprojektiranje, nakon čega će ponovno trebati ishoditi sve potrebne dozvole za gradnju. (Tanja KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter