Želimo plan upravljanja Potokom i prijedlog uređenja

Članovi Građanske inicijative Naš Potok Goran Jedrejčić, Toni Erdfeld, Saša Bačić i Marina Ladavac Sertić (M. RIMANIĆ)
Članovi Građanske inicijative Naš Potok Goran Jedrejčić, Toni Erdfeld, Saša Bačić i Marina Ladavac Sertić (M. RIMANIĆ)

U siječnju 2014. Organizacijski odbor građanske inicijative "Naš Potok" predao je pazinskom gradskom Upravnom odjelu za komunalni sustav, prostorno uređenje i graditeljstvo peticiju s 1.989 potpisa kojom se traži odustajanje od projekta Hrvatskih voda koje planiraju "kanaliziranje" vodotoka Pazinčice. Od tada se radni tim u kojem su predstavnik Grada Pazina, TZ Središnje Istre, Nature Histrice, Hrvatskih voda i građanske inicijative “Naš Potok” sastao deset puta, a jedan od rezultata tih sastanaka je odluka o izradi Plana upravljanja za koji su se osigurala sredstva u proračunu za 2015. godinu, rekao je na konferenciji za novinare Toni Erdfeld član GI "Naš Potok".

Čišćenje Pazinske jame

Iz Građanske inicijative kažu da će veći dio Plana izraditi Natura Histrica, a doprinos će dati Turistička zajednica središnje Istre te, u nešto manjem obimu, Grad Pazin i Hrvatske vode, dok će Građanska inicijativa “Naš Potok” u izradi Plana sudjelovati volonterski.

- Plan upravljanja po svom sadržaju ne definira što će se negdje napraviti već pod kojim uvjetima se to smije učiniti. Oko uređenja pojedinih dijelova Potoka, već nekoliko mjeseci radimo na prijedlogu uređenja kojeg ćemo, nakon dovršetka Plana upravljanja, predstaviti našim sugrađankama i sugrađanima", kažu predstavnici GI "Naš Potok". Jedna od aktivnosti Radnog tima je i čišćenje Pazinske jame. Prilikom razmatranja te problematike zaključeno je kako je prije samog čišćenja trupaca iz Jame potrebno izvesti sanitarnu sječu stabala u ponoru i to prvenstveno na parcelama prije mostića Vršić, kako bi se spriječilo daljnje rušenje stabala i nakupljanje trupaca u ponoru. Članovi GI "Naš Potok" negoduju što od pregleda terena 27. ožujka 2014. nisu dobili povratnu informaciju. Naime, tek su prekjučer posredstvom Grada Pazina dobili informaciju od Hrvatskih šuma u kojoj se navodi kako će doznaka stabala i troškovnik za sječu i izvlačenje biti dovršen do 15. travnja 2015.

- Drago nam je da je nakon godinu dana barem poznat rok, ali na žao da je za neke akcije neophodno javno prozivanje - kažu članovi GI "Naš Potok".

Potok i dalje zagađen

Bliži se i sezona kupanja na Potoku, a po pitanju zagađenja još uvijek nema novih informacija. Od prve vijesti o analizi vode i zagađenju prošlo je devet mjeseci, a poduzete su samo povremene analize vode od kojih su neke potvrdile da zagađenje postoji i dalje. I dalje zahtijevamo testiranje kvalitete vode na više lokacija na Pazinčici te otkrivanje i uklanjanje uzroka zagađenja Potoka, poručuju iz GI "Naš Potok".

Na novinarsko pitanje što je s Planom upravljanja Pazinskom jamom, koji je prema Operativnom programu "Pazinska jama" Natura Histrica izradila još 2006. godine, te jesu li ishođene sve Zakonom propisane suglasnosti od Ureda državne uprave i Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu prirode, za aktivnosti koje se sada planiraju u Jami Erdfeld je odgovorio:

- To treba pitati Naturu Histricu, a Plan upravljanja se izrađuje. Znam da je 27. ožujka 2014. održan radni sastanak Radnog tima na kojem su bili predstavnici speleologa, Hrvatskih šuma, Hrvatskih voda i o svemu tomu obaviještena je Natura Histica. Dakle svi su obaviješteni o svim aktivnostima koje se odvijaju vezano uz Pazinsku jamu i eventualne aktivnosti u njoj. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter