Želimo jutarnju smjenu, ne odustajemo od zahtjeva!

Učenici pred školom - bojkotirali nastavu zbog poslijepodnevne smjene (N. LAZAREVIĆ)
Učenici pred školom - bojkotirali nastavu zbog poslijepodnevne smjene (N. LAZAREVIĆ)

Učenici IIIc razreda Škole za ugostiteljstvo, turizam i trgovinu, smjer turističko-hoteljerski komercijalist, u utorak su odlučili bojkotirati nastavu te štrajkati do ispunjenja njihovih zahtjeva. A zahtjev je jutarnja smjena kako su im obećali prilikom upisa. Naime, kako su nam pojasnili učenici, prilikom upisa im je rečeno da će samo jednu godinu na nastavu dolaziti u poslijepodnevnoj smjeni, a ostale godine ujutro.

Putnici ne stižu na nulti sat

Međutim, to se nije dogodilo i po uzoru na prošlogodišnji štrajk učenika te škole (koji su sada maturanti) odlučili su se na bojkot nastave do ispunjenja tog zahtjeva. Ljuti su, nadalje, jer sve druge srednje škole imaju isključivo jutarnju smjenu, a samo njihova škola još ima poslijepodnevnu.

- Najveći problem je, pored svega, što u našem razredu od 20 učenika ima čak 14 putnika. Nitko od putnika ne stigne na nulti sat, a da ne govorimo o odlascima na sat tjelesnog odgoja koji je na Stoji, kazao nam je predstavnik IIIc razreda Luka Doblanović kojeg smo, zajedno s njegovim školskim kolegama, našli u prosvjedu ispred škole.

Kaže nam i da zna da "sustav" kaže da u njihovom razredu ima samo dva "prava" putnika jer dolaze iz Savičente, no ne priznaju takvu podjelu jer ostali također putuju autobusom iz Fažane, Loborike, Marčane…

Imaju podršku roditelja

- Kako bismo trebali doći do škole, ako ne autobusom, zapitali su se učenici, ogorčeni jer ih nitko ne doživljava, već, kako su nam rekli, upućuju ih da se obrate gradonačelniku Borisu Miletiću ili Pulaprometu. Kažu da nisu oni krivi što ima je škola na dvije lokacije, što dvoranu imaju na Stoji te što oni koji bi trebali ne znaju organizirati nastavu. Ustvrdili su da će ustrajati u svojim zahtjevima te će bojkotirati nastavu do ispunjenja. Štoviše, već za danas najavili su odlazak i pred Komunalnu palači da bi se obratili gradonačelniku Miletiću. Napomenuli su da ih u štrajku podržavaju roditelji, tim više jer zbog poslijepodnevne smjene nemaju ništa od slobodnog vremena - ni za socijalni život, ni za treninge, ni za slobodne aktivnosti. Zamolba koju su uputili ravnateljici, a kojom traže jutarnju smjenu, odbijena im je, kako su nam rekli, bez da su je nadležni uopće pročitali.

- Učenici nisu krivi, i potrebna je bolja organizacija rada. Umjesto božićnih i novogodišnjih ukrasa u koje je Grad Pula ulupao milijune, mogli su taj iznos usmjeriti na organizaciju jutarnje smjene, rekao nam je pak Narcis Kahrimanović, jedan od roditelja čije dijete bojkotira nastavu. S njim su se složili i učenici IIIc, tvrdeći da se može drukčije, samo treba malo dobre volje.

Petković: nemamo mogućnosti jutarnje smjene za sve učenike

Komentar o cijeloj situaciji zatražili smo od nove ravnateljice ove škole Orhideje Petković. Kazala nam je da razumije ogorčenost učenika, no da ne mogu udovoljiti njihovim zahtjevima. Rekla je da škola broji 28 razreda i 600 učenika, da rade na dvije lokacije te da su uvjeti gotovo nemogući.

- Žao nam je, ali nemamo mogućnosti da svi učenici idu u jutarnju smjenu, rekla nam je Petković i napomenula da će se to sigurno promijeniti otvaranjem centra na Stoji. No, dotad, rekla je, nemamo drugog izbora nego se učenici još malo moraju strpjeti. (Nera SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter