Želimo drugaciju Hrvatsku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Nikada nismo tražili da nam se daje tude. Želimo samo svoje. Poruka koju su novinari pojednostavili ili bolnica ili autonomija nije nikakva prijetnja nikome. To je samo pravo na naše. Dosta nam je demagogije i korumpiranosti u ovoj državi. Istra daje, davala je i davat ce za ukupan razvoj naše zemlje, ali vrijeme je da tražimo i imamo pravo na svoje", porucio je istarski župan Ivan Jakovcic na obilježavanju Dana županije.

Ustvrdio je da od osamostaljenja Hrvatske Istre kao da nije bilo. Nije je bilo u državnim proracunima i za Istru nije bilo niti pravde niti pravednosti niti razumijevanja. "Ne možemo više cekati. Dosta s takvom politikom. Istra je željela biti dio Hrvatske. Istra je dio Hrvatske, ali želi drugaciju Hrvatsku i zato dosta je ovakve politike", rekao je Jakovcic i dobio burni pljesak. Podsjetivši na odluku o sjedinjenju Istre od prije 60 godina župan je rekao da tada istarski sabor nije htio da netko drugi donosi te odluke i da danas antifašisticka Istra ima još više pravo na svoju Istru.

Svecanom sjednicom Skupštine Istarske županije danas je u Pazinu - u prisustvu velikog broja antifašistickih boraca iz Istre, Rijeke i Dubrovnika te iz slovenske Izole, Vesne Culinovic Konstantinovic, predsjednice Saveza antifašistickih boraca i antifašista Hrvatske, te predstavnika politickog i društvenog života Poluotoka - obilježen Dan županije. Prethodilo je polaganje vijenaca na spomenik u Parku narodnog ustanka.

Župan je rekao da današnja Istra želi generacijama koje dolaze javno poruciti da vrijednosti etnicke i jezicne tolerancije, pravde, jednakosti, vjerske tolerancije i bratstvo medu ljudima i narodima nemaju alternativu. Pravo na razlicitost je nazvao bogatstvom za covjecanstvo te je osudio izjave kojima se siju mržnja i netrpeljivost rekavši da takvim osobama nije mjesto u javnosti, pogotovo ne u politici. Dino Kozlevac, predsjednik Županijske skupštine, podsjetio je da se antifašizam spominje i u temeljima Ustava, ali i da se saborska Deklaracija o antifašizmu ne provodi te da mladim generacijama stalno treba govoriti o antifašizmu i njegovu znacaju.

Na ratne dane i okolnosti u kojima su donesene Rujanske odluke iz 1943. u Pazinu o sjedinjenju Istre s maticom zemljom, s cime nije u potpunosti unaprijed bio upoznat niti Josip Broz Tito, govorio je clan predsjedništva istarskog SAB-a Miljenko Bencic. Uz zahvalu predsjedniku Mesicu na afirmiranju i promicanju antifašistickih tradicija rekao je da se ocekuje od premijerke Kosor da u praksi dokaže pripadnost antifašistickim stecevinama te da Sabor treba prisiliti Vladu na primjenu Deklaracije o antifašizmu.


Podijeli: Facebook Twiter