Želimo da turisti i domaći na medulinskoj rivijeri uživaju u dobroj zabavi

Medulinska riva poprište ljetnih događanja (Neven LAZAREVIĆ)
Medulinska riva poprište ljetnih događanja (Neven LAZAREVIĆ)

Na medulinskoj Rivijeri ostvareno je lani oko 2,5 milijuna noćenja, što je zapravo neveliku općinu, svrstalo na četvrto mjesto po broju ostvarenih noćenja u Hrvatskoj. Medulin se tako nalazi uz bok Rovinju, Poreču i Dubrovniku, a direktor Turističke zajednice općine Medulin Aldo Dobrovac nada se da će općina Medulin uspjeti i preskočiti Dubrovnik. Misli to ne bez razloga, jer u medulinskom TZ-u već niz godina bilježe pet postotno povećanje broja noćenja svake godine. Dobrovac, rado ističe i podatak da se na Medulin Rivijeri ostvaruje 385 noćenja po glavi stanovnika i zato kaže općina Medulin zapravo je prva u Hrvatskoj.

Ulaganje u plažu Bijeca u Medulinu

- Nadam se da će i ove godine biti ostvareno povećanje noćenja u odnosu na lani. Statistike nam s današnjim danom pokazuju da smo na prošlogodišnjoj razini i to je dobro. U općini Medulin puno se ulaže u turističke sadržaje i podizanje kvalitete i smještaja i cjelokupne destinacije. Očekujemo i ulaganja u kamp Kažela koji će vjerujemo u dogledno vrijeme imati četiri zvjezdice, kaže Dobrovac i nabraja kako TZ Medulin već čitav niz godina uređuje plažu Bijeca. Općina je ove godine Bijecu kandidirala na natječaj Ministarstva turizma i dobila je 519 tisuća kuna za uređenje plaže i zaleđa, mi smo u TZ-u izdvojili dodatnih 370 tisuća kuna, a sve u želji da Bijeca bude još popularnija, a samo mjesto dobije zvjezdicu više.

- Ove smo godine izdvojili i sredstva za dodatno uređenje plaže Belvedere i Alba Chiara u Medulinu, a kako stalno razmišljamo o ravnomjernom razvoju svih mjesta u općini, izdvojili smo i sredstva za plažu Centinera u Banjolama. TZ godišnje u općinski proračun uplaćuje nešto više od dva milijuna kuna, i iz tih sredstava se financira sadnja cvijeća i ukrasnog bilja, te uređenje javnih plaža i drugih turističkih sadržaja. Kako je Medulin Riviera poznata biciklistička destinacija, TZ skrbi o 120 kilometara mountain bike staza na kojima se redovito održava signalizacija i prohodnost. I iznajmljivači se trude odgovoriti sve zahtjevnijim turistima. U našoj je općini oko 1.600 iznajmljivača, sve je više bazena, apartmani su lijepo uređeni, i nemamo nekih velikih primjedbi. TZ već niz godina na prigodnom druženju nagrađuje najbolje iznajmljivače, odnosno, one koji ostvare najveći broj noćenja, kaže Dobrovac.

U vezi s novim sustavom za prijavu gostiju E-visitor, Dobrovac kaže kako su održana predavanja za iznajmljivače, a i djelatnici na Info punktovima u Banjolama i Medulinu na raspolaganju su svima kojima to treba. Turistička zajednica omogućava i onim iznajmljivačima koji nemaju svoju opremu da svoje obveze odrade na tri računala u Banjolama (Kamik) i u Medulinu u sjedištu TZ-a.

Udruženo oglašavanje za bolju promociju

Dobri turistički rezultati na Medulin Rivieri ne bi sigurno bili ostvareni da se svake godine ne radi vrlo opsežna promocija ove turističke destinacije. Medulinska TZ okrenula se tzv. udruženom oglašavanju, a udružili su se sa Turističkom zajednicom Istarske županije i Arenaturistom. Za ovu namjenu iz svog proračuna su izdvojili 300 tisuća kuna, a upravo zahvaljujući udruženom oglašavanju računaju da su dobili milijun kuna vrijedan paket promocije.

- Oglašavamo i portal privatnog smještaja putem Google AdWords kampanje, tiskamo i puno promo materijala, ove smo godine informator tiskali na šest jezika, imamo vodič za bike staze, napravili smo nove mape naših turističkih mjesta, a sve u želji da se turisti koji dođu k nama lako i dobro snalaze, veli Dobrovac. 

Osim što uređuju plaže, daju dio novca u općinski proračun, planiraju promo kampanje, održavaju bike staze i još štošta drugo u Turističkoj zajednici svojski se trude boravak turista na Medulin Rivieri učiniti što sadržajnijim. Recimo i to da Medulin Riviera obuhvaća područje više mjesta, uz Medulin tu su i Premantura, Banjole, Pomer, Vintjan, Vinkuran, Valbonaša i Pješčana Uvala. Već tradicionalno kasno proljeće rezervirano je za sportske manifestacije. Tri ovogodišnje svakako treba izdvojiti Arena Cup 2016., 2. Road Race Medulin Riviera 10 K te Granfondo Nevio Valčić.

- Uvjeren sam da ova manifestacija ima velik potencijal. Rado smo prihvatili ideju da je pomognemo jer je cikloturizam jedna od uzdanica turističke sezone, pogotovo što se granfondo bazira na rekreativcima. Ove je godine Grandfondo „Nevio Valčić“ ostvario naša očekivanja i već na prvom susretu pojavile su se talijanske biciklističke zvijezde Alessandro Ballan i Claudio Chiappucci.

Beer i Summer Party na novoj rivi

I dok je predsezona nekako namijenjena sportu i sportašima ljetne večeri namijenjene su zabavi, plesu, dobroj hrani…

Uz financijsku pomoć TZ-a organizira se čitav niz manifestacija. I zaista nema ni jedne večeri da se negdje ne zbiva neki vid zabave. Medulinsko koncertno ljeto, duboko je zagazilo u drugo desetljeće svoga postojanja. Održava se u crkvi Sv. Agneze, a prošlog je tjedna na njemu nastupio Matija Dedić, potom Antonela Malis i Vladimir Babin, a uskoro stiže Federico Lovato…

- Prije dvije godine počeli smo i s koncertima ozbiljne glazbe u kamenolomu Cave Romane. Jedan takav koncert posvećen Mozartu bit će održan i ove godine. Upravo smo završili čišćenje ovog monumentalnog i izrazito akustičnog prostora, tako da smo gledalište koje je bilo ograničeno na 300 mjesta povećali i sada imamo oko 1.200 sjedećih mjesta. Od kamenih blokova smo napravili labirint kao posebnu turističku atrakciju, a prema zamisli arhitekta Davora Matticchija. Veliki koncert posvećen Mozartu bit će održan u povodu 260 godina od rođenja ovog velikog skladatelja, te 230 godina od praizvedbe njegovog Figarovog pira upravo u Cave Romane. U goste će doći Riječka filharmonija i solisti iz Italije i Hrvatske, kaže Dobrovac.

Tradicionalno na Medulin Rivieri održavaju se i mjesne fešte, a ove godine i Adria Summer festival donosi niz programa. U ovo ljeto TZ ulazi i s dvije nove manifestacije. Beer Party, bit će posvećen pivu, a za zabavu su zaduženi Koktelsi. Novi je i Summer party na kojem će o zabavi brinuti The Night Express. Banjole će biti domaćin manifestacije Ribarske priče.

Big Game

Najveća atrakcija bit će tzv. Big Game. Naime, svakog puta posjetitelji će moći najprije vidjeti tunu od 80-ak kilograma, a potom će kuhari pred njima spremati više vrsta jela. Neka će biti termički obrađena, a neka neće. Oni koji to budu željeli moći će također tijekom večeri s glavnim kuharom učiti pripremati buzaru od školjaka. Dodatni touch u Banjolama dat će i ribari, koji će tijekom večeri izrađivati mreže i vrše, a posjetiteljima ćemo ponuditi da uz pomoć naših animatora sami izrade svoj suvenir od kamenih oblutaka. Jedan će morski vuk demonstrirati i vezivanje čvorova.

Premantura Energy

Premantura Energy  stari je program, koji privlači brojnu publiku na placu u Premanturi, a od ove godine održavat će se i u Banjolama. Brojni Istrani tijekom ljeta posjećuju Medulin upravo zbog zabave, oni koji su bili kod nas znaju da vrijedi posjetiti Medulin Rivieru, one koji još nisu bili svakako pozivam da to učine ovoga ljeta, rekao nam je Aldo Dobrovac za kraj. (Cristian Bruno GALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter