Želimo biti ravnopravni građani u svim segmentima

S prezentacije projekta "Drugo lice invalidnosti" (M. MIJOŠEK)
S prezentacije projekta "Drugo lice invalidnosti" (M. MIJOŠEK)

U pulskom hotelu Park Plaza danas je održana prezentacija projekta "Drugo lice invalidnosti" za zapošljavanje osoba s invaliditetom. Prezentirana je i istoimena komunikacijska on-line platforma, a potom je održana rasprava o provedbi Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom. Projekt i platformu provodi Mreža udruga osoba s invaliditetom Dalmacije i Udruga za rehabilitaciju i edukaciju Visoki jablani. Temeljni cilj projekta je unaprjeđenje mogućnosti zapošljavanja za osobe s invaliditetom motiviranjem poslodavaca za njihovo zapošljavanje i pružanje podrške na tržištu rada.

Kvote zapošljavanja

Okosnica izlaganja i rasprave bio je i novi Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom koji će prvi put, počevši od 1. siječnja 2015. godine uvesti kvote za zapošljavanje osoba s invaliditetom i za privatne poslodavce, te sankcije u slučaju njihova nepoštivanja. Voditelj projekta Ante Raos kaže kako je javnost u Hrvatskoj senzibilizirana za osobe s invaliditetom, općenito za društvenu odgovornost.

- Moramo prihvatiti da smo izazov sami sebi, i da kod institucija vlasti i poslovnih subjekata moramo proizvesti kvalitetnu komunikaciju gdje ćemo sebe prezentirati kao građane koji imaju znanje, sposobnosti i kompetencije da svojim radom na kvalitetan način daju doprinos razvoju zajednice. Mislim da su osobe s invaliditetom u Hrvatskoj neiskorišten potencijal koji u velikoj mjeri može nadograditi zajednicu. Društvo treba prepoznati da je čovjek cilj, a ne problem. Svakome trebamo reći tko smo, što znamo i što možemo, a ne dopustiti da nas se tretira na drugačiji način. Poslovni subjekti uvijek će prihvatiti osobu koje ima i znanje i kompetenciju da svojom odgovornošću nadogradi njegovu organizaciju. Cilj nam je da se osobama s invaliditetom omogući da budu ravnopravni građani u svim segmentima, ne tražimo ništa više od onoga što nam je omogućenom Ustavom, a to je pravo na slobodu, biranje mjesta rada i stanovanja. Imamo potencijal, znanje, sposobnost, želimo se izdignuti, kako bismo bili ravnopravni s ostalim građanima, rekao je Raos.

Potencijal i znanje

Zlatko Kuftić, predsjednik Udruge slijepih Istarske županije se osvrnuo na stanje u području zapošljavanja slijepih osoba i osoba s ostalim oblicima invaliditeta u Istarskoj županiji. Nenad Seifert, direktor riječkog ureda Hrvatske udruge poslodavaca govorio je o izazovima i spremnosti poslodavaca na provedbu novog Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom. Iskustva Hrvatskog zavoda za zapošljavanje vezana za interes i osposobljenost osoba s invaliditetom za zapošljavanje iznijela je Arlin Gobo, rukovoditeljica Odjela posredovanja i pripreme za zapošljavanje. Elvira Krizmanić Marjanović, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Pule govorila je o nastojanjima lokalne samouprave u području zapošljavanja osoba s invaliditetom te suradnji s poslovnim sektorom. (Sanda ROJNIĆ SINKOVIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter