Želimir Periš osvojio Lapis Histriae

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Želimir Periš iz Zadra s pricom "Kako se na gumnu vrši žito" dobitnik je ovogodišnje prve nagrade na 7. medunarodnom književnom natjecaju za kratku pricu Lapis Histriae.

U petak su mu u umaškoj Zajednici Talijana, u sklopu posljednjeg dijela 13. pogranicnih susreta "Fulvio Tomizza", novcanu nagradu od tisucu eura kao dar tvrtke Sipro i artefakt kipara Ljube de Karine urucili inicijator ove manifestacije Milan Rakovac i clanica ocjenjivackog suda, književnica Daša Drndic.

Na natjecaj je ove godine s temom "Sveci ili smutljivci?" prijavljeno 128 radova na hrvatskom, srpskom, slovenskom, bosanskom i talijanskom jeziku.

Žiri u sastavu Drndic, Elis Deghenghi Olujic i Marcello Potocco izabrao je šest finalista, a to su, osim pobjednika, još "Glava iznad vode" Radmile Ercegovac iz Novog Sada, "Trci, Lilit, zapinju demoni" Bojana Krivokapica iz Sarajeva, "Paranormalne aktivnosti pod haubom zastave 750" Miljana Milanovica iz Niša, "Golem" Srdana Srdica iz Kikinde i prica "Anin brevir" autorice Tanje Vamberger iz Domžala.

Pobjednik je proglašen na posljednjem dijelu foruma, koji se odvijao u Umagu, a nakon Trsta i Kopra. Okupljene su u ZT-u pozdravili županijski procelnik za kulturu Vladimir Torbica, dogradonacelnik Mauro Jurman i Giuseppe Rota u ime ZT-a.

Strucni dio simpozija nastavljen je izlaganjima novinara, književnika, filozofa i znanstvenika na temu "Pravda: iluzija ili utopija" Radoslava Petkovica iz Novog Sada, Fulvija Šurana iz Pule, Kristine Božic i Nikolaija Jeffsa iz Ljubljane, Vladimira Arsenica iz Zrenjanina, Sladane Bukovac iz Zagreba i Valtera Milovana iz Pule.

Navecer ce se u galeriji Marin održati promocija Tomizzinog romana "Bagremova šuma" u prijevodu Lorene Monice Kmet i otvoriti izložba Jerce Šantej, a u Gradskoj knjižnici održati pjesnicki koncert Artistra na kojem su najavljeni Milan Rakovac, Roberta Dubac, Tania Haberland, Marcello Potocco, Siniša Knez, Tahir Mujicic i grupa Veja.

U subotu forum službeno završava komemoracijom na Tomizzinom grobu u rodnoj mu Materadi u 12 sati.


Podijeli: Facebook Twiter