Želim pjevati za ljude u Hrvatskoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zovu ga kraljem rocka i soula, njegova karijera traje više od 50 godina, a njegove albume je nemoguce precizno prebrojati. Zove se Solomon Burke i zajedno s mladom americkom soul pjevacicom Joss Stone nastupit ce u petak u pulskoj Areni.

- Prvo ste bili propovjednik koji je imao svoju radijsku emisiju o gospelu. Kada se pojavila ta iskra u Vama koja je rekla "želim biti pjevac"?

- Roden sam na vrhu crkve u Philadelphiji. Baka mi je bila duhovna mentorica koja me odgojila i dovela gdje sam danas te je njen duh i dalje sa mnom. Posebna je godina za mene bila 1954. kada me baka napustila i u nasljede mi ostavila svoju duhovnost. Tada sam potpisao prvi ugovor za nezavisnu kucu Apollo Records. Duga je to prica, ovo je bilo ukratko, ali prava prica ste vi. Dolazim u vašu zemlju i želim pjevati za vas i vaše ljude jer oni su i moji.

- Poznati ste prije svega po svojim ljubavnim pjesmama, ali snimali ste i politicke pjesme poput "I Wish I Knew (How It Would Feel To Be Free)".

- Pricam o istini i o razlogu zašto trebamo biti slobodni. Pricam o onome što sloboda jest jer ako je samo jedan od nas u lancima, onda nitko nije slobodan. Ljubav je jedina stvar koju se ne može kupiti, niti prodati. Trebamo ljubav, jedino njome možemo kupiti još ljubavi. Predivno je znati da vas neko bezuvjetno voli, zar ne?

- Kad vec govorimo o ljubavi, koliko ono imate djece i unuka?


- Otac sam 21 djeteta, 14 kceri i sedam sinova. Imam 90 unuka i 19 prapraunuka. Volim djecu, volim ljude i to se širi što se više za nekoga brinete, dijelite, trudite da razumijete, živite i ucite nekoga voljeti. Svi imamo puno toga za nauciti.

- Na koncertu u Puli nastupate Vi i Joss Stone. Hocete li izvesti koji duet?

- Bilo bi super da dobijemo priliku zajedno zasvirati na koncertu. Ona ima izvrsne albume i fantasticna je glazbenica. Joss Stone je princeza soula, ima svoj nacin da bude puna energije i njen magnetizam na sceni je nevjerojatan. Mislim da cete uživati u koncertu i radujem se nastupu. (Razgovarao Mladen RADIC)

CIJELI INTERVJU SA SOLOMONOM BURKEOM CITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD CETVRTKA.


Podijeli: Facebook Twiter