Želim i mogu raditi, ne pristajem na otkaz

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pulska Opca bolnica pripremila je otkaze za pet cistacica i jednu portirku zbog njihove zdravstvene nesposobnosti da dalje obavljaju svoje poslove. Rijec je o "osobno uvjetovanom otkazu ugovora o radu" koji se prema Zakonu o radu može izreci ukoliko se za bolesne radnice ne može naci drugo radno mjesto u bolnici.

Dvije su zaposlenice zatražile zaštitu sindikata zbog takvog postupka bolnice, na što nas je upozorila Anita Križan, regionalna povjerenica Samostalnog sindikata zaposlenih u zdravstvu.

"Prvo ih prisilno šalju osam dana na godišnji od ove godine, a rješenje im šalju obicnom poštom. U toku godišnjeg javlja im neposredna šefica da moraju iskoristiti i cijeli godišnji od ove godine te da ce im zatim teci otkazni rok i otkaz ugovora o radu. Radnicko vijece urucuje im na potpis izjavu u kojoj stoji da pristaju na otkaz, uvjeravajuci ih da izjavu moraju prihvatiti. Dvije žene koje su nam se obratile za zaštitu psihicki su slomljene. Postupak prema njima užasno je nehuman, koriste se metodom zastrašivanja. Jedna od cistacica može obavljati poslove na koje je rasporedena i ne znamo zašto im ona smeta. Izvan je popisa od pet zaposlenika i ispada kao kolateralna žrtva", ukazuje na nepravdu Križan.

Rijec je o ženama s radnim stažem od 16 do 34 godine, te jednoj portirki. Medutim, jedna od njih (ime poznato redakciji), kako nam je potvrdila i sama, nema takvih zdravstvenih tegoba zbog kojih ne bi mogla ostati raditi na sadašnjem radnom mjestu, cistacice u poliklinici. Veli da želi i dalje raditi buduci da ima 57 godina života i 32 godine radnog staža, pa želi raditi do redovne mirovine.

"Ne smijem dizati terete teže od sedam kilograma, ali to niti nije potrebno tu gdje sada radim. Za sada nisam potpisala niti jedan dokument koji su mi nudili", izjavila je na naš upit. Zatražila je pravnu zaštitu sindikata, ali strahuje da ce joj i pored svega toga bolnica ipak otkazati ugovor o radu.

Za pojašnjenje smo upitali glasnogovornika bolnice, pravnika Gorana Paica. "Radi se o postupku redovitog otkazivanja ugovora o radu - osobno uvjetovanih otkaza ugovora o radu za pet radnica zaposlenih u Opcoj bolnici Pula, cetiri cistacice i jednu portirku", navodi Paic u svom odgovoru i pojašnjava da se radnicama otkazuju ugovori o radu zbog njihovih nemogucnosti izvršavanja svojih radnih obveza, a nema mogucnosti da ih se rasporedi na druge poslove.

"Radnice o kojima je rijec temeljem svjedodžbi nadležnog lijecnika specijalista medicine rada i/ili rješenja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje ocijenjene su ograniceno sposobnim i/ili profesionalno nesposobnim za rad na poslovima na kojima su sklopile ugovore o radu", navodi Paic. (Piše Jasna ORLIC)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter