Želi li Kamen Pazin kamenolom mora opet izraditi studiju utjecaja na okoliš

Pogled na Marčanu preko Drage u kojoj je planiran kamenolom (M. MIJOŠEK)
Pogled na Marčanu preko Drage u kojoj je planiran kamenolom (M. MIJOŠEK)

Nakon što je u siječnju 2015. Upravni sud u Rijeci poništio rješenje Ministarstva zaštite okoliša i prirede o prihvatljivosti eksploatacije karbonatne sirovine na polju "Marčana 1" tvrtke Kamen Produkt u Dragi između Marčane, Mutvorana i Valture, presudio je i u drugom vezanom slučaju tako što je poništilo isto takvo rješenje i za susjedni kamenolom "Marčana" tvrtke Kamen Pazin, inače osnivača Kamena produkta. Presuda je donesena u rujnu 2016., ali je privatnim tužiteljima iz Marčane dostavljen tek proteklih dana.

David pobijedio Golijata

Kako je predsjednica udruge Zelena Istra Dušica Radojčić danas u Puli, na konferenciji naslovljenoj "David pobijedio Golijata - drugi put" izvijestila novinare, ovom dobivenom tužbom šest tužitelja poništena je i lokacijska dozvola za eksploataciju arhitektonsko-građevnog kamena "Marčana", što znači da investitora vraća na početak - izradu studije utjecaja na okoliš i provođenje javne rasprave.

- Ovaj slučaj dokazuje da su studije utjecaja na okoliš samo tenedenciozni dokumenti kojima se pravdaju predloženi zahvati, a ne da objektivno procjenjuju moguće negativne utjecaje. Često se ne poštuju ni temeljni propisi, a nadležna tijela investitorima gledaju kroz prste, rekla je Radojčić.

Dva kamenoloma planirana su na oko 90 hektara površine. Prvi je "pao" na neusklađenosti s Prostornim planom Istarske županije, koja u Dragi kod Marčane predviđa jedan, a ne dva kamenoloma, posebno ne vađenje karbonatne sirovine, što bi rekli, batude. Između niza nepravilnosti problematično je bilo i predviđeno miniranje na udaljenosti manjoj od 500 metara od naselja, te činjenice da su to zapravo dva kamenoloma za koji je provedena jedna rasprava. No, ključno je da u studiji utjecaja nije obrađena moguća varijanta rješenja zahvata, što je bilo presudno i u drugom slučaju.

- Alternativnog rješenja mora biti u studiji. Investitor se odlučio za nadzemni kop, umjesto podzemni, kako je određeno prostornim planom i koji je daleko manje agresivan na okoliš, pojasnila je Radojčić. Rekla je i da je imenovanje kamenoloma sličnim imenima imalo za cilj zbuniti mještane o čemu se zapravo radi.

Vrijedni lokalitet kraj Nezakcija

- Žitelji su već godinama ukazivali na interese zajednice i prioritete razvoja, odredili su se za turizam, obrtništvo, poljoprivredu i ribarstvo. Otvaranjem kamenoloma "Marčana" površine 42,3 hektara i "Marčana 1" 47,6 hektara s razdobljem eksploatacije od 40 godina nedvojbeno bi se promijenilo podneblje u kojem živimo. Nije mi svejedno što će naše generacije ostaviti u nasljedstvo. Nadam se da će ove dvije presude potaknuti pučanstvo na aktivnije sudjelovanje u odlučivanju razvoja zajednice, rekao je Mario Božac iz Marčane, jedan od tužitelja.

Pojasnio je da se Draga, netaknuto područje sa starim stancijama (dvorima), proteže podno drevnog Mutvorana i još starijeg Nezakcija, histarskog grada i značajnog arheološkog lokaliteta na području susjedne općine Ližnjan, sve do uvale Budave. Kamenolom bi, rekao je, s vrijednog Nezakcija bio kao na dlanu.

Isplati se ići na javne rasprave

- Dva puta smo rušili studiju utjecaja na okoliš, ali mi zato nismo krivi. Krivi su investitori koji se bahato odnose prema mještanima računajući na potporu nadležnih tijela uprave. Neka razmisle o troškovima koje nosi odgađanje ili odustajanje od investicija, bolje im je da se dogovaraju s mještanima. Ove presude pokazuju da se, i u ovo vrijeme opće apatije, isplati ići na javne rasprave i zauzeti se, a ne čekati da to učini netko drugi, zaključila je Dušica Radojčić.

Nedostupni čelnici Kamen Pazina

Kakvi su daljnji potezi Kamena d.d. iz Pazina, odnosno hoće li i kada pokrenuti postupak izrade nove studije utjecaja na okoliš, pokušali smo danas saznati od čelnika tvrtke. No bezuspješno, jer nam je iz poduzeća prenijeto da su na terenu, dakle nedostupni za telefonski razgovor. (Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter