Zelenoj akciji masovna potpora iz svijeta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najveca mreža udruga za zaštitu okoliša Friends of the Earth International poslala je prosvjedno pismo Vladi, Ministarstvu zaštite okoliša, ali i dužnosnicima Europske komisije zbog prekršajne prijave Ministarstva protiv Zelene akcije, uslijed koje toj udruzi prijeti kazna od 700 tisuca kuna.

Bude li takva kazna i izrecena, to bi prakticno znacilo gašenje Zelene akcije. Prekršajna prijava podnesena je zbog performansa Zelene akcije održanog u ožujku pred zgradom Ministarstva, kojim se htjelo ukazati na lošu kontrolu reciklažnih dvorišta. U performansu je korištena ambalaža ciji je sadržaj klasificiran kao opasni otpad. Iako je nekoliko sati nakon performansa sve uklonjeno, inspekcija zaštite okoliša pokrenula je protiv Zelene akcije prekršajni postupak. Pismo podrške Zelenoj akciji poslala je i mreža pravnika za okoliš Justice and Environment, koja smatra da je ovakvim postupkom prekršena Aarhuška konvencija, koju je Hrvatska ratificirala 2007.

Zbog cijeloga slucaja, koji mnogi doživljavaju kao pritisak na rad udruga, Hrvatskoj prijeti medunarodna blamaža, a Zelenu akciju vec je podržala Europska zelena stranka i njeni europarlamentarci, koji su najavili da ce o slucaju izvijestiti europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna.


Podijeli: Facebook Twiter