"Zeleno-žuti" popili šest gorkih pilula

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Zagrebu ništa novo. Dinamo je još jednom ostao neprelazna prepreka, a Maksimir neosvojiva tvrđava za nogometaše Istre 1961, koji su tako prekinuli sjajan niz gostujućih uspjeha i prvi se put ovog proljeća vratili kućama praznih ruku. I pune mreže.

Dugo već Istra nije bila ovako nadigrana, branitelj naslova naplatio je dugove Dragovoljca, Slavena i Osijeka te ispratio Puljane s čak šest pogodaka u Lovrićevoj mreži. Dinamo je tako iznova pokazao da u situaciji kad na terenu ima raspoloženu jedanaestorku protivniku ne ostavlja puno šansi.

Istina, držala se Istra relativno dobro u uvodnim minutama dvoboja, ali s vremenom su ''modri'' preuzeli konce igre i opravdali očekivanja svoje publike. Pulski ''krvnik'' ponovno je bio dvostruki strijelac Duje Čop, čiji je pogodak u 28. minuti skrenuo utakmicu u jednosmjernu ulicu. Asistencija za Fernandesa to je samo potvrdila.

Nastavak susreta, ako je uopće i mogao imati drugačiji scenarij, Soudani je s dva brzopotezna gola pretvorio u klasično "odrađivanje posla".

Igor Pamić ipak je kockao s najjačim kartama. I doživio težak poraz. Koliko se god govorilo o ''miješanju'' sastava, na teren je poslao najbolje što je u danom trenutku mogao. Najavljivani debitanti počeli su susret na klupi, jedino je Mutombo u izostanku Radonjića krenuo od prve minute. Svi ostali igrali su i protiv Hajduka. Ali, daleko je Dinamo od Hajduka.

Znao je to Igor Pamić, bio je svjestan kvalitete protivnika i opasnosti koja prijeti s druge strane terena, ali svejedno je na teren poslao otvorenu formaciju (4-3-3) s Obšivačem na desnom beku, a s Havojićem u središnjici terena. Pokušao se nadigravati, a završio itekako nadigran.

Pokazalo se da bi bilo bolje da je zanemario ''huškanja'' sa strane i odmarao veći broj prvotimaca. Ovako su "kritičari pristupa" opet došli na svoje dok će pulski strateg u iduća tri dana morati dovoljno dobro rekuperirati momčad, ali i izbiti igračima iz glave ovu maksimirsku predstavu da bi ih vratio na staru, pobjedničku stazu...

Početak utakmice nije dao naslutiti ovakav debakl Istre, koja se postavila čvrsto i dobro stajala na terenu. Prvih dvadesetak minuta. A onda je počelo krizno razdoblje za pulsku obranu, okrunjeno vodećim pogotkom Dinama. Iz slobodnog je udarca s lijeve strane oštro ubacio Lima, a Lovrić odbio loptu do Čopa koji je, za razliku od slične situacije koju je imao pet minuta ranije nakon prizemnog udarca Claytona, ovoga puta iz regularne pozicije neometan zatresao pulsku mrežu.

Zatresao je pritom i samopouzdanje gostujuće momčadi, pa se tako ubrzo našao u novoj stopostotnoj šansi, ali na sveopće je iznenađenje umjesto gola pogodio gredu. Uvidio je Igor Pamić da mu je momčad počela tonuti, pokušao učvrstiti zadnju liniju uvođenjem Heistera umjesto Mutomba, ali bilo je kasno.

Prije nego što se debitant u zeleno-žutom dresu uspio pošteno rastrčati, Dinamo je povećao prednost. Dubinska lopta Čopa i bijeg Fernandesa bili su recept za 2:0 Dinama na poluvremenu. I već je tada bilo jasno - konačnu pobjedu.

Svaku namjeru Puljana da u nastavku utakmice nešto učine sasjekli su domaćini već do 52. minute. Oba je gola zabio Soudani, prvo okrznuvši šut Ademija, a potom i sjajnim udarcem u suprotni kut nemoćnog Lovrića. Pamić se potom pomirio s porazom, odmah je na klupu povukao Joa, kasnije i Batarela, dao priliku Hajderu i Babiću.

U igri Istre malo se toga promijenilo, trebalo je samo sačuvati se od težeg poraza, no na kraju Puljanima ni to nije pošlo za rukom. Dinamo je u još nekoliko navrata ozbiljno zaprijetio te s dva pogotka dodatno zapečatio pobjedu. Svoj je drugi gol zabio Čop u 70. minuti, pospremivši još jedan "otpadak" nakon dobre varke i udarca Fernandesa, dok je "točku na i" stavio Clayton u sudačkoj nadoknadi vremena.

Utakmica 26. kola Prve HNL: Dinamo - Istra 1961 6:0 (2:0). Stadion Maksimir. Gledatelja: 3.500. Sudac: Tihomir Pejin (Donji Miholjac). Pomoćnici: Fejer (Bjelovar) i Loparac (Sladojevci). Strijelci: 1:0 Čop (28'), 2:0 Fernandes (43'), 3:0 Soudani (50'), 4:0 Soudani (52'), 5:0 Čop (70'), 6:0 Clayton (90').  Žuti kartoni: Brozović (Dinamo), Jo (Istra).

DINAMO: Ježina, Soudani, Šimunić, Šimunović, Pinto, Ademi (od 68. Antolić), Fernandes, Cleyton, Lima, Brozović (od 53. Pavičić), Čop (od 75. Brodić).

ISTRA 1961: Lovrić, Čagalj, Obšivač, Blagojević, Batarelo (od 79. Babić), Kramarić, Woon, Mutombo (od 38. Heister), Havojić, Vučko, Jo (od 53. Hajder). (D. RAMIĆ KOVAČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter