"Zeleno-žuti" konačno pokazali natjecateljski gard

NA OSJETNO VIŠOJ RAZINI - Abdelhakim Bouhna (M. MIJOŠEK)
NA OSJETNO VIŠOJ RAZINI - Abdelhakim Bouhna (M. MIJOŠEK)

Nedjeljnim remijem protiv Lokomotive, u trećoj utakmici nove sezone, pulski su nogometaši upisali prvi bod na prvoligaškom kontu. Toliko iščekivana pobjeda i dalje je na čekanju, što ipak ne umanjuje niz pozitivnih dojmova nakon susreta s "lokosima", prvog koji je s pulske klupe vodio novi strateg, 39-godišnji Šibenčanin Goran Tomić.

Više nije upitno da je promjena trenera afirmativno odjeknula u očima javnosti, ali i unutar svlačionice. Hoće li Tomić s Istrom 1961 napraviti dobar posao tek treba vidjeti, međutim, velika je stvar za "zeleno-žute" bio povratak glasne podrške s istočne i zapadne tribine. Nije ona krenula sama od sebe, trebalo je prebroditi kritičan uvodni period, izbjeći rani zaostatak, nakon čega je momčad konačno zauzela natjecateljski gard. To je ono što je publika prepoznala i uzvratila potrebnim impulsom.

Naravno da je riječ tek o jednom od preduvjeta, ali i to je dobar znak. Svakako, uz dozu zadrške, jer nije li i Andrej Panadić počeo sličnim dojmom i ohrabrujućim remijem protiv Osijeka? Ipak, Tomić se čini potpuno svjesnim situacije u kojoj je preuzeo momčad, te spremnim na prevenciju scenarija koji je doživio njegov prethodnik.

Riječ je o poslu koji podrazumijeva puno rada i strpljenja. Novi trener zasukao je rukave, prihvatio je rizik i ne žali se, a sve što traži, traži od - igrača. Uvidjevši njihove nedostatke osmislio je strategiju prema kojoj prvo treba ispraviti osnovne postulate igre kako bi u uvodnim utakmicama ostvario što bolji rezultat, a zatim postepeno nadopunjavati ideju i podizati izvedbeni dojam.

Utakmica protiv Lokomotive solidan je podstrek, jer za početak se kod igrača mogla iščitati želja za napretkom i dokazivanjem novom treneru. Uzmimo kao primjer nastup Bouhne koji je trku, zalaganje i borbenost podignuo na osjetno višu razinu i držao taj tempo svih 90 minuta, kao pokretač momčadi u trenucima kad je ritam utakmice počeo ozbiljno padati. Taj zamor u završnici je, usput rečeno, jedan od problema koji se rješava vremenom, a briga je ne samo Istre 1961, već i ostatka konkurencije u ovom periodu natjecanja.

Uglavnom, nastavi li se momčad podizati u kontinuitetu, te usvajati metode novog trenera na duže staze, napredak će biti zagarantiran. Uz eventualne nadopune kadra (primarno bokova), bit će to zalog za uspješniji nastavak prvenstva. O okvirima uspješnosti i(li) konačnom poretku rano je razmišljati, konkurencija je tu i ne treba ju podcijeniti, prvenstvo je dugo i zahtjevno... Za Istru 1961 ključno je raditi na sebi, te prebroditi ovaj tranzicijski period u jednako uzlaznom ritmu u kakvom je protekao i tjedan koji je za nama. (Dameo RAMIĆ-KOVAČIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter