Zeleno svjetlo za mega projekt Stancija Grande


Umaški gradski vijećnici u studenom su prihvatili izmjene i dopune Prostornog plana uređenja Grada Umaga vezano za  područje Stancije Grande čime se otvaraju još jedna vrata za realizaciju mega turističkog projekta Stancije Grande blizu golf resorta na Crvenom Vrhu vrijednog 100 milijuna eura koji predviđa gradnju hotela s 200 postelja visoke kategorije i golf igralište s 18 rupa. Zanimljivo da te iste izmjene i dopune, kojima je prostorni plan Umaga usklađen sa županijskim planom, nisu prošle na sjednici vijeća lanjske godina kada su vijećnici plan stopirali  zbog načina navodnjavanja golf igrališta te pitanja pomorskog dobra. A ovaj su put izglasane bez problema. 

Čudna situacija

Da se u dokumentu u odnosu na lani, kada nije prihvaćen, ništa nije promijenilo rekao je na vijeću i  v.d. pročelnika upravnog za prostorno uređenje Vladimir Jakovac, a to je ponovno potvrdio  za naš list. Jedino je dokument, kaže, prema proceduri koju propisuje zakon, zato jer je odbijen, morao ponovno ići na javnu raspravu te na glasanje pred vijeće. Dakle, u ovom se dokumentu u odnosu na lani jedino promijenio datum održavanja javne rasprave. S time da primjedbi na plan u toku javne rasprave nije bilo. Isto nam je kazao i izrađivač plana Dragan Radolović iz pulske tvrtke Urbis. Isto tvrdi i tamošnji vijećnik Marino Kocijančić koji je, kako kaže, bio suzdržan oko izglasavanja tog plana, te mu se čitava situacija čini čudnom.

S druge strane gradonačelnik Umaga Vili Basanesse pojašnjava da plan prvi put nije prošao jer neki elementi koji su se ticali obalnog pojasa te navodnjavanja nisu bili u skladu s umaškim prostornim planom te da je to sada riješeno. 

- Primjedbe vijećnika bile su vezane za pojas uz more i ulazi li projekt u pomorsko dobro te su smatrali da je bitno da imamo pristup pomorskom dobru. Druga primjedba vijećnika odnosila se na navodnjavanje golf igrališta. Prije nekoliko godina imali smo velikih problema sa sušom kada je nastao problem oko navodnjavanja, a i imali smo neka negativna iskustva oko postojećeg golf terena baš po tom pitanju. A problem se javlja i kod poplava. Ove dvije sporne točke su sada riješene, tvrdi nam Basanesse.

 Dodaje da Grad Umag ima više golf igrališta nego cijela Hrvatska, te da se pri izradi ovakvih dokumenata mora postupati pažljivo.

- Intencija je svih ljudi dobre volje je da planom izbjegnemo neke nelogičnosti. Imali smo negativnih iskustava, naglašava on.

Slijedi donošenje UPU-a

Investitor činjenicu da je isti plan sada prihvaćen, a prije godinu dana nije bio zadovoljavajući za vijećnike, nije komentirao. Doduše, više su puta apelirali prema nadležnim državnim službama da se taj problem riješi jer se nedonošenjem plana stopira projekt.

- Nema razlike između ciljanih izmjena i dopuna PPUG Umaga koje su bile pred vijećnicima lanjskoga prosinca i ovih koje su sada usvojene. Sadržajno ova odluka predstavlja usklađenje temeljnog prostornog plana grada Umaga sa županijskim planom. Sve do ove izmjene turističko područje Stancija Grande u PPUG Umaga je bilo neveliko, prostor nešto manji od dva hektara, zapravo vila Cesare sa okućnicom, gdje je bila predviđena izgradnja hotela kapaciteta 200 postelja. Ovo plansko uređenje je datiralo još iz sredine 80-tih prošlog stoljeća, preuzeto kao takvo od bivše velike općine Buje, a pošto je 1999. godine vila Cesare uvrštena u listu zaštićenih spomenika kulture, bolje rečeno graditeljske baštine, nije moglo biti govora o njezinom preobražaju u hotel kapaciteta 200 postelja, tvrdi Ljubica Marfan iz tvrtke Pelagius koja će investirati u ovo područje.

 Dodaje da je osnova za izradu ciljanih izmjena i dopuna PPUG Umaga bila odluka Gradskog vijeća iz ožujka 2012. godine kada je odlučeno da će se u segmentu Stancija Grande gradski plan uskladiti sa županijskim te da će se u istovremenom postupku raditi i Urbanistički plan uređenja (UPU) golf igrališta Stancija Grande. A usvajanje odluke o usklađenju Plana Grada Umaga sa županijskim planom bio je preduvjet da se može pristupiti donošenju i UPU golf igrališta Stancija Grande koji bi trebao definirati sve detalje oko ovog resorta. (Barbara BAN)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU

 


Podijeli: Facebook Twiter