Zeleno svjetlo za 3. maj i Uljanik

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vladin plan privatizacije 3. maja dobio je u cetvrtak zeleno svjetlo u Bruxellesu, doznajemo od izvora bliskog hrvatskoj delegaciji koja je predstavnicima Europske komisije izložila detalje plana Banskih dvora o objedinjavanju sjevernojadranskih brodogradilišta, Uljanika i 3. maja, a posredno i Viktora Lenca, u kojem Puljani vec imaju oko 23 posto udjela.

Podsjetimo, plan je najprije privatizirati Uljanik, i to u prvoj fazi kroz radnicko dionicarstvo, na nacin da se uljanikovcima ponudi najmanje 39 posto udjela svog brodogradilišta jer je to uvjet da bi se moglo krenuti dalje, u dokapitalizaciju Uljanika kada na scenu stupaju fondovi gospodarske suradnje Quaestus, Prosperus i Nexus, koji bi zajedno s brodarskom tvrtkom Uljanik Plovidba osnovali posebno poduzece za taj projekt.

Ocekivanja su da bi ta novosnovana tvrtka imala 14 posto vlasništva, a institucionalni investitori, odnosno mirovinski fondovi 36 posto, barem kako je to zamislio i na prošlotjednoj sjednici Vlade obznanio ministar gospodarstva Radimir Cacic.

Caciceva zamjenica Tamara Obradovic-Mazal iznijela je ocekivanja da ce proces privatizacije Uljanika trajati najmanje šest mjeseci, a tek nakon toga dolazi na red 3. maj koji bi tako privatizirani pulski škver trebao kupiti.

U razgovorima s predstavnicima radnickih sindikata u Uljaniku doznajemo da oni ocekuju da Vlada vrlo brzo donese odluku o prodaji dionica kojom ce definirati i uvjete po kojima ce uljanikovci steci pravo na otkup.


Podijeli: Facebook Twiter