Zeleno svjetlo privatizaciji Istre 1961

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dok je momcad pulskog nogometnog kluba - još uvijek prvoligaša - u mislima okrenuta gostovanju u Vinkovcima, posljednjem prvenstvenom susretu, u kojem se nada dohvatiti luku spasa te i dogodine zadržati elitni status, u procesu preoblikovanja kluba Puljani su daleko najuspješniji u državi.

A upravo bi im to preoblikovanje moglo i sljedece natjecateljske sezone osigurati prvoligaški status, s obzirom na kriticnu situaciju u mnogim nogometnim klubovima koji se natjecu u tom rangu.

Prvi put hrvatski klub u privatnim rukama


Ovog je tjedna komisija koju je oformilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa dala suglasnost prijedlogu preoblikovanja NK Istre 1961. Sastavili su ga pravni i sportski strucnjaci, pozitivno je ocijenjen i u skladu s odredbama Zakona o sportu, što je podrška i zapravo odobrenje daljnjem procesu preoblikovanja.

Slijedom priložene dokumentacije, elaborata preoblikovanja, riješenog korištenja stadiona te odluke predstavnickog gradskog tijela - Gradskog vijeca, pulsko preoblikovanje najdalje je doguralo i ogledni je primjer kako taj proces treba pravilno provesti. Specificno je i po tome što prvi put jedan hrvatski klub prelazi u privatne ruke (što ce se u slucaju Pule dogoditi u drugom krugu preoblikovanja), a to nije uspjelo ni splitskom Hajduku.

Suglasnost ovog ministarstva znaci skori upis Grada Pule kao stopostotnog vlasnika kluba. Svecana sjednica Skupštine kluba sazvana je za 2. lipnja u 18 sati u prostorijama na stadionu "Aldo Drosina", kada ce se amenovati stopostotno vlasništvo Grada.

- Iz suglasnosti komisije ovog ministarstva evidentno je da pulski proces preoblikovanja itekako drži vodu te je njihovo zeleno svjetlo bilo uvjet za preoblikovanje. Kad za dva tjedna Skupština izglasa preoblikovanje, Grad ce se upisati kao stopostotni vlasnik te poceti s pripremanjem drugog kruga upisa dionica, što ce uciniti vjerovnici, rekao nam je jucer Erik Lukšic, procelnik Upravnog odjela društvenih djelatnosti.



Grad u procesu preoblikovanja iz sportske udruge u sportsko dionicko društvo sudjeluje tako što je dao na 25-godišnje korištenje dio Gradskog stadiona "Aldo Drosina", u vrijednosti razlike aktive i pasive bilance kluba (koja je, po ovlaštenom revizoru, iznosila 19,4 milijuna kuna).

Usto, Grad sudjeluje upisom i uplatom dionica u prvom krugu u vrijednosti od 2,86 milijuna kuna temeljnog kapitala kluba, od cega "svega" zakonski propisanih milijun kuna u novcu te, u drugom krugu upisa, preuzimanjem tražbine Republike Hrvatske prema klubu u iznosu od 3,82 milijuna kuna (na dan sjednice Skupštine bit ce oko 4,2 milijuna), što predstavlja obavezu prema državnom proracunu. Preuzeta tražbina iskoristit ce se za upis i uplatu dionica u postupku povecanja temeljnog kapitala.

Ceka se još Ministarstvo financija


Iako od Ministarstva financija još nije stigao odgovor na zahtjev Grada da se dug kluba prema državi prebaci kao dugovanje prema Gradu Puli, dosadašnji razgovori ipak ulijevaju Puljanima veliku nadu. Uostalom, proces preoblikovanja i ne ovisi o tom odgovoru jer se država za taj iznos, odnosno Grad, upisuje kao vjerovnik tek u drugom krugu upisa dionica.

Po neslužbenim informacijama, resorno ministarstvo pozitivno je ocijenilo zahtjev i uskoro ce ga uputiti na ocitovanje Vladi, koja donosi odluku o prebacivanju tražbine.

Proces preoblikovanja pulskog prvoligaša stigao je tako do posljednje faze. Istra 1961 prva ce otici u privatne ruke, koje ce se iskljucivo brinuti o financiranju profesionalnog pogona, što je i smisao preoblikovanja - rasteretiti gradski proracun. U iducim krugovima preoblikovanja, a može ih biti maksimalno pet, Grad nema namjeru prodavati dionice, vec ce u drugom krugu vjerovnici potraživanja upisati kroz dionice u vlasništvo.

Trenutno je najveci vjerovnik ruski poduzetnik i sadašnji predsjednik kluba Mihail Šceglov, a medu vecim vjerovnicima su i grupacija Puljanka te Istracement, odnosno bit ce to Grad, koji ce državnu tražbinu upisati kao vjerovnik i kroz povecanje temeljnog kapitala.

Po sadašnjim najavama, stvarni vlasnik trebao bi postati upravo Šceglov, koji je vec najavio daljnja ulaganja u klub i dovodenje novih inozemnih ulagaca te izgradnju, vjerojatno na podrucju bivšeg vojnog poligona, tri terena, od cega dva s umjetnom travom, gdje bi funkcionirao omladinski pogon, kao temelj kluba.

Grad ce si, pak, u buducnosti zadržati pravo, neovisno o kolicini dionica, da sacuva naziv kluba i njegovo sjedište u Puli, dok ce novac za sport iz proracuna ubuduce usmjeravati na amaterski i školski. (Goran ROJNIC)


Podijeli: Facebook Twiter