Zeleno svjetlo "Dobrim duhovima" i "Pulskim pričama"

Dokumentarac dobiva kultni bend ranih 80-ih Gustaph y njegovi dobri duhovi
Dokumentarac dobiva kultni bend ranih 80-ih Gustaph y njegovi dobri duhovi

Hrvatsko audiovizualno vijeće krajem prošlog tjedna odobrilo je Pulskoj filmskoj tvornici dva projekta. Sa 60 tisuća kuna podržat će razvoj dugometražnog dokumentarnog filma radnog naziva "Dobri duhovi", a sa 32 tisuće kuna razvoj scenarija dugometražnog igranog filma radnog naziva "Pulske priče", kojim će se prepričat četiri desetljeća odrastanja grada i njegovih ljudi.

"Dobri duhovi" je studija grupnog umjetničkog stvaranja u kojoj nekadašnji članovi Gustapha y njegovih dobrih duhova - benda aktivnog tijekom prve polovice 80-ih godina koji je svojim izričajem obilježio tadašnju scenu - ponovno ulaze u studio i surađuju na novom glazbenom projektu.

Film će se osvrnuti na prošla vremena, ali i na sadašnji život Edija i Vlade Maružina, Livija Morosina, Čedomira Mošnje, Josipa Pina Ivančića, Igora Ariha i Sande Letonje - Marjanović, od koje je potekla zamisao o dokumentarcu. Za režiju je zadužen pulski redatelj i montažer Danilo Lola Ilić, a snimanje bi trebalo početi iduće godine.

HAVC je "Dobrim duhovima" odobrio sredstva za razvoj projekta što, među ostalim, podrazumijeva pretraživanje arhiva u svim većih gradovima nekadašnje Jugoslavije gdje je bend nastupao. Gustapha y njegove dobre duhove osnovali su krajem 1980. godine članovi vodnjanske amaterske scenske družine Artel - Igor Arih, Čedomir Mošnja, Livio Morosin, te Vlado i Edi Maružin.

"Pulske priče" je dugometražni igrani omnibus o 40 godina odrastanja grada i njegovih ljudi. Scenarije i režiju radit će četvoro pulskih redatelja - Ines Pletikos obrađivat će kraj 70-ih i početak 80-ih, Andrej Korovljev drugu polovicu 80-tih i početak 90-ih, Danilo-Lola Ilić sredinu 90-tih, a Katarina Radetić prvu dekadu novog tisućljeća.

Hrvatsko audiovizualno vijeće odluku je donijelo po prijedlozima Umjetničkog vijeća, a odlučivalo je u sastavu Vera Robić-Škarica, Ivana Vukinovac Gelo, Nataša Petrović, Zrinko Ogresta, Nikola Francetić, Branko Schmidt, Dino Paškov, Željko Sarić, Tonko Weissmann i Damir Vujinović. (Z. ANGELESKI)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter