Ispijanje zelenog caja cini se smanjuje loš kolesterol dok razina dobrog kolesterola ostaje nepromijenjena, te bi poticanje ljudi na znatnije korištenje tog napitka moglo imati znacajne ucinke po zdravlje, pokazali su rezultati studije kineskih znanstvenika.
Ti bi rezultati mogli objasniti zašto je zeleni caj povezan s nižom razinom srcanih bolesti, pišu Xin-Xin Zheng i kolege s Peking Union Medical Collegea u Pekingu.
"Analiza je pokazala da je konzumacija napitaka zelenog caja ili njegovih ekstrakata rezultirala znatnim smanjenjem koncentracije lipoproteina niske gustoce (LDL) u ukupnom kolesterolu, dok se na koncentraciju lipoproteina visoke gustoce (HDL) nije odrazila", objavili su kineski znanstvenici u strucnom casopisu American Journal of Clinical Nutrition.
U prosjeku je, prema njihovom istraživanju, zeleni caj reducirao ukupnu razinu kolesterola za 7,2 miligrama po decilitru u odnosu na osobe koje tijekom promatranog razdoblja od tri mjeseca nisu konzumirale zeleni caj ili njegove ekstrakte.
Koncentracija lošeg kolesterola, odnosno LDL-a, smanjila se za 2,2 mg/dL ili gotovo za 2 posto zahvaljujuci zelenom caju.
Medutim, znanstvenik Nathan Wong s kalifornijskog sveucilišta Irvine drži da je smanjivanje "lošeg" kolesterola prilicno malo zbog cega upozorava da se zeleni caj "ne bi smio preporucivati umjesto dokazanih lijekova za smanjenje kolesterola kod ljudi s visokim kolesterolom", rekao je on.