Zeleni: Zrak u Picnu onecišcen talijem

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zelena stranka - Zelena alternativa dostavila je u 29. kolovoza službeni zahtjev Skupštini Istarske županije za sazivanje izvanredne sjednice o Tvornici kamene vune Rockwool u roku od mjesec dana, izvijestili su u cetvrtak na konferenciji za novinare predsjednik stranke Josip Anton Rupnik, predsjednica županijske organizacije stranke Gordana Ferencic i Nenad Udovicic, potpredsjednik ogranka Medulin.

Njima su se pridružili Leonardo Marcac iz Picna, Ljubica Smokovic iz Potpicna i Mladenka Vidas iz Šumbera, kao predstavnici gradana koji se žale na povecanu buku nocu i onecišcenje iz tvornice, što se navodno iz tvornice cuje i osjeca nakon njenog remonta dovršenog 15. kolovoza. Stranka ih u tome podupire i zato je skup sazvala u Potpicnu.

- Na sjednici Skupštine IŽ 15. prosinca prošle godine prihvaceno je naših 18 zakljucaka vezanih uz Rockwool... Do danas nije ništa ucinjeno, niti smo dobili odgovore na pitanja i stoga tražimo izvanrednu sjednicu o Rockwoolu na koju ce biti pozvani predstavnici ministarstva. Jedini su pomaci to što sada župan i dožupan priznaju da je lokacija na kojoj se nalazi tvornica bila pogrešan izbor, a prije su to osporavali i što je prihvaceno da zrak u opcini Pican više nije prve nego druge kvalitete. Uzrok onecišcenja je talij, a jedan od mogucih izvora je tvornica kamene vune i stoga bi joj trebalo zabraniti rad dok se utvrdi tocan izvor emisija tog elementa, tim više što ona radi bez uporabne dozvole, kaže Rupnik.

Žitelji u okolici tvornice tvrde da su pojacana nocna buka i onecišcenja poceli kada je pogon proradio nakon remonta obavljenog u prvoj polovici kolovoza. Sumnjicavi su i zbog toga što navodno posljednji podaci s mjernih stanica, koji se objavljuju na stranicama pulskog Zavoda za javno zdravstvo, nose datum 19. kolovoza. Kažu da su se i prije pojavljivale takve "rupe", koje su naknadno popunjavane.



Udovicic je pozvao stanovnike južne Istre da se osvijeste o opasnosti koju navodno Rockwool predstavlja zbog onecišcavanja vode. - Puljanima se cini da je Pican negdje "iza Bugarske", ali ova dolina je u principu Šterna koja skuplja vodu za Rakonek, glavni izvor pitke vode Vodovoda Pula, napominje on.

Toto-Ormuž: Presica je predizborna predstava


Prozivanja za buku, onecišcenje i pogoršanje uvjeta rada u tvornici, Uprava Rockwoola doživljava kao dio predizborne predstave uz nedobronamjernu manipulaciju gradanima, doznajemo od glasnogovornice Andelke Toto - Ormuž.

- O ozbiljnosti uvijek istih optužbi gospodina Rupnika najbolje govori cinjenica da je izgubio sudski spor protiv nas u Puli. Zbog toga njegove optužbe ne možemo shvatiti ozbiljno, tim više što je tvornica izgradena u Industrijskoj zoni. Mislimo da bi bilo dobro i korisno da, umjesto što bespotrebno koristi resurse poreznih obveznika, realno sagleda situaciju, odnosno dobrobiti koje naša tvornica donosi lokalnom stanovništvu i opcenito gospodarstvu u ovo teško vrijeme, kaže glasnogovornica. (Robi SELAN)


Podijeli: Facebook Twiter