Zeleni zadovoljni poništenjem rješenja o golfu Brkač


Udruge Zelena Istra i Zelena akcija izrazile su danas zadovoljstvo presudom Visokog upravnog suda od 30. travnja, koju su njihovi aktivisti primili prošlog tjedna, o poništenju rješenja Ministarstva zaštite okoliša kojim je golf igralište Brkač kod Motovuna ocijenjeno prihvatljivim za okoliš.

Dušica Radojčić iz Zelene Istre podsjetila je na konferenciji za novinare da je Istarska županija u svoj prostorni plan ucrtala, a općina Motovun podržala, gradnju golf kompleksa Brkač podno Motovuna na 240 hektara sa 498 ležaja u 67 vila i apartmana, te drugim gospodarskim i ugostiteljskim sadržajima.

Naglasila je kako je riječ o jednom od najljepših i najprepoznatljivijih krajolika u Istri, uz dva visokovrijedna i zaštićena ekološka područja - Motovunsku šumu i dolinu rijeke Mirne. Radojčić je ustvrdila da se u slučaju golf igrališta Brkač i studije njegovog utjecaja na okoliš nije poštovalo mišljenje struke, pa je presuda Visokog upravnog suda važna za slučajeve pokretanja sličnih postupaka.

Enes Ćerimagić iz Zelene akcije naglasio je kako je ta presuda presedan u sudskoj praksi u Hrvatskoj koja nema puno presuda u vezi studija utjecaja na okoliš. Poručio je da su slični projekti gradnje golf igrališta u Hrvatskoj, poput golf igrališta na Srđu, sada u problemima jer je odluka o njihovoj gradnji donijeta na sličan način kao i za golf teren Brkač. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter