Zeleni: Ulazimo u EU, a ne možemo vlakom ni do Divače

Gordana Ferenčić i Josip Anton Rupnik (M. ANGELINI)
Gordana Ferenčić i Josip Anton Rupnik (M. ANGELINI)

Zbog snažnog naftnog i cestovnog lobija željeznički promet u Istri je u potpunosti zanemaren. U njega se ne ulaže i Vladi je potpuno nezanimljiv. Osim što je najpovoljniji i ekološki najprihvatljiviji, po ulasku Hrvatske u Europsku uniju omogućio bi razvoj gospodarstva i turizma čitave regije, rekao je danas na presici u pulskom Domu hrvatskih branitelja predsjednik Zelene stranke Josip Anton Rupnik.

Vijećnik Županijske skupštine nekoliko je puta ukazivao na ovu problematiku, ističući da se istarskim prugama 1980-ih godina prevozilo godišnje 270 tisuća putnika i 800 tisuća tona tereta, dok danas vlakovi prevezu tek 130 tisuća putnika i 120 tisuća tona robe.

- Željeznički prijevoz ima u odnosu na cestovni četiri puta manju potrošnju energije, a usto je riječ i o po ljudski život daleko sigurnijem prometovanju, naročito ako se uzmu u obzir troškovi liječenja stradalih na cestama, tvrdi Rupnik.

Poziva Vladu da u što kraćem roku pokrene izgradnju ravničarske pruge Zagreb - Rijeka, koja bi se potom trebala produžiti do Pule. Probijanjem željezničkog tunela kroz Učku osigurala bi se 22 spojna kilometra od Matulja do Lupoglava, za što bi valjalo izdvojiti oko 130 milijuna eura.

Predsjednica Županijske organizacije Zelenih Gordana Ferenčić rekla je da je Istra prometno slijepo crijevo Hrvatske.

- Bez mogućnosti aktiviranja prometnog koridora željeznicom Istra nema ni mogućnosti razvoja bilo koje veće luke, dovoza sirovina i transporta proizvoda. Čudi nas što lokalne i županijske vlasti nisu u zadnjih 20 godina ništa učinkovito poduzele da bi se aktivirao željeznički koridor preko Slovenije. Brendiranje Istre za svijetlu budućnost sigurno neće uspjeti bez ostvarenja temeljnih pretpostavki; megakompleksi i muzeji će ostati pusti snovi.

Svaka racionalna politika bi prvo krenula u realizaciju mogućeg, ako iza nje stoji struka, poduzetništvo i vizija razvoja Istre. Pa tako i mi pozivamo župana i županijske vlasti da se u ovim vremenima krize ozbiljno posvete razvoju, kaže Ferenčić. (K. TADIJIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter