Zeleni u Pazinu: Neka narod odluči o Plominu 3

S pressice
S pressice

- Termo elektranu Plomin na ugljen forsiraju pojedini lobisti koji vide samo zaradu, a za svoje postupke nikome ne odgovaraju. Nažalost, na kraju sve to plaća narod kroz cijenu zdravlja, uništenja okoliša i vrijednost svoje imovine, rekao je na konferenciji za novinare u Pazinu Josip Anton Rupnik predsjednik Zelene stranke - Zelene alternative.

Dodajući kako projekt Plomin 3 nije samo ekološki već i ekonomski štetan, a zdravstveno je neprihvatljiv, pozvao je kolege vijećnike u županijskoj skupštini da u ponedjeljak zatraže da građani Istre odluče kakav energent žele, a želi li Županija da se elektrana ipak gradi, neka se gradi na plin.

Na upit novinara tko je odgovoran za forsiranje elektrane Plomin 3 ili Plomin C na ugljen nakon kraćeg razmišljanja Rupnik je rekao kako je to ipak Županija. Hrvatska ima dovoljno izvora energije da nam ne trebaju nikakvi uvozni energenti ni postrojenja koja uništavaju okoliš i ljudsko zdravlje kao što je Plomin, zaključio je Rupnik.

Aljoša Babić, predsjednik Zelene stranke iz Rijeke, naglasio je kako ekološki problemi nemaju granica pogotovo ne onih administrativnih između županija i država. Zato smatra da će se problem termoelektrane Plomin odraziti na floru i faunu Liburnije i Kvarnera. "Mislim da nema suživota između turizma i termoelektrane Plomin na ugljen", zaključio je Babić.

Milan Popadić iz Zelene stranke i vijećnik u skupštini Primorsko-goranske županije se založio da se osim u Istri referendum o Plominu 3 na ugljen raspiše i na područjima Primorsko-goranske županije, da se o tom problemu očituju i građani barem onog dijela te županije koje tangira prostor Plomina.

Na konferenciji za novinare sudjelovali su i predstavnici Zelenih Gračišća Josip Šabanović i Mario Brljafa koji su upozorili na devastaciju krajolika i opasnost koje će na podzemne vode imati kamenolomi koji se, uz asfaltnu bazu, planiraju graditi na Gračašćini. (Napisao i snimio M. RIMANIĆ) 


Podijeli: Facebook Twiter