Zeleni tuže zbog ekološke dozvole za Plomin C


 Predstavnici udruga Zelena akcija i Zelena Istra danas su na Upravnom sudu u Rijeci podnijeli tužbu protiv Ministarstva zaštite okoliša i prirode zbog izdavanja ekološke dozvole za termoelektranu Plomin C, u kojoj su zatražili odgodu gradnje te termoelektrane do donošenja pravomoćne presude.

U priopćenju iz Zelene akcije i Zelene Istre, navodi se da je tužba danas predana uz potporu nekoliko građana Labinštine. "Vjerujemo da će Upravni sud ustanoviti opravdanost naših argumenata te presudom zaustaviti ovaj ekološki i ekonomski štetan projekt", naglasili su.

Navodeći najvažnije razloge zbog kojih je, smatraju, potrebno spriječiti izgradnju termoelektrane Plomin C, iz udruga su istaknuli da je ona u suprotnosti s prostornim planom Istarske županije, da će u slučaju njene izgradnje trebati plaćati troškove emisija ugljičnog dioksida i da će negativno utjecati na zdravlje stanovnika Labinštine i okolice. Naglašavaju da bi to dovelo do energetske ovisnosti o uvoznom ugljenu te da će doprinijeti sve intenzivnijim i očiglednijim posljedicama klimatskih promjena.

Udruge su u tužbi protiv Ministarstva zaštite okoliša i prirode iznijele argumente zbog kojih bi, drže, ekološka dozvola za termoelektranu Plomin C trebala biti odbačena. Tvrde da je postupak procjene utjecaja na okoliš imao brojne nedostatke i da je vrlo površno obradio najvažnije aspekte - utjecaj na zdravlje i živote ljudi. Sustavno su se ignorirala upozorenja o ekonomskoj i financijskoj šteti projekta, a posljedice neodgovornog pristupa snosilo bi lokalno stanovništvo kroz opterećenja okoliša i svi građani Hrvatske zbog moguće znatne ekonomske štete, stoji u priopćenju.

Iz udruga Zelena akcija i Zelena Istra još su naveli da je postupak procjene utjecaja zahvata na okoliš razmatrao samo inačice tehnologije izgaranja ugljena, bez rješenja za druge energente i tehnologije, te da to nije u skladu sa Zakonom o zaštiti okoliša i uredbom o procjeni utjecaja na okoliš. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter