Zeleni: Tužbom dokazati nelegalnost TE Plomin C

Ilustracija (Arhiva)
Ilustracija (Arhiva)

Ekološke udruge Zelena akcija i Zelena Istra najavile su da će zbog niza nezakonitosti pokrenuti postupak pred Upravnim sudom da dokažu nelegalnost procesa izgradnje Plomina C i tako stopiraju taj projekt HEP-a i Vlade.

- Unatoč očitoj neusklađenosti Plomina C s prostornim planom Istarske županije i trošku koji će Hrvatska u slučaju gradnje elektrane snositi zbog emisija stakleničkih plinova, Ministarstvo je u četvrtak izdalo Rješenje o objedinjenim uvjetima zaštite okoliša. Time je ministar Mihael Zmajlović pokazao da više želi biti pomoćnik potpredsjednika Vlade Radmira Čačića, negoli ministar zaštite okoliša i prirode, piše u priopćenju udruga.

Ističe se da je Čačić vrlo aktivno poticao projekt te odlučnim izjavama poput one "da ide taj Plomin" prejudicirao Rješenje Ministarstva, čime je pritiskao njegove dužnosnike, ali i članove savjetodavnog stručnog povjerenstva koje je procjenjivalo ekološku prihvatljivost projekta. Pritisci potpredsjednika Vlade na Davora Škrleca, koji se protivio realizaciji "Plomina C", urodili su, tvrde "zeleni", i ostavkom potonjeg na mjestu pomoćnika ministra zaštite okoliša i prirode.

- Čačić je 10. kolovoza izjavio da se već 45 ponuđača javilo za ovaj projekt, čime je stvarao privid da tvrtke širom svijeta žele graditi "Plomin C", a one su zapravo samo zatražile dokumentaciju da procijene svoju zainteresiranost. Naknadno je grubo demantiran - ustanovilo se da je za elektranu zainteresirano tek sedam, zasad nepoznatih tvrtki, ističe se u priopćenju.

"Zeleni" podsjećaju i na to da ih je potpredsjednik Vlade optuživao za širenje dezinformacija kada su prenijeli izjavu predstavnika uprave RWE-a (HEP-ovog partnera u TE Plomin 2) sa sjednice skupštine dioničara da njemački energetski div nije zagrijan za blok C, što je nedavno priopćenjem tvrtka konačno i službeno potvrdila.

"Čačić nas je želio ocrniti i time smanjiti naš kredibilitet u nastavku kampanje protiv ovog štetnog projekta. Još je jednom obmanuta javnost, kao i potencijalni investitori koji su tvrdnjom o zainteresiranosti RWE-a stekli dojam da se radi o isplativom i atraktivnom projektu", zaključuje se u priopćenju. (I. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter