Zeleni traže više novca za eko-proizvođače

Gordana Ferenčić i Josip Anton Rupnik (M. ANGELINI)
Gordana Ferenčić i Josip Anton Rupnik (M. ANGELINI)

- Na sjednici Vijeća Grada Pule naša vijećnica Gordana Ferenčić predložit će da se na južnom djelu pulske tržnice sagradi pregrada da ispušni plinovi automobila, koji se kreću Dalmatinovom ulicom, ne bi zagađivali hranu koja se tamo prodaje, rekao je Josip Anton Rupnik, iz Zelenog saveza na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u pulskom hotelu Riviera. Smatra da je nedopustivo da se svega nekoliko metara od te jako prometne ceste prodaje hrana.

U nastavku konferencije govorio je o aktivnostima koje će njegova stranka poduzimati idućih dana. Poručio je da je sada dio godine kada gradovi i općine rade projekcije proračuna za 2014. te je najavio da će od njih tražiti da uvedu niz mjera da bi se poticala ekološka proizvodnja.

- Na svojim tržnicama trebaju osigurati besplatan prostor gdje bi mogli prodavati eko-proizvođači, kako je to uobičajeno u drugim europskim gradovima. Pored toga, općine i gradovi zajedno sa Županijom moraju financirati kontrolu i certificiranje ekološki proizvedene hrane u stopostotnom iznosu, kao što je to učio Grad Buzet. Tražimo da se u tu kategoriju uvrsti i eko-agroturizam da bi to poticali, s obzirom na to da u Istri nemamo niti jedno eko-agroturističko gospodarstvo.

Od bolnica, škola, vrtića i staračkih domova tražimo da svojim pacijentima, polaznicima i korisnicima nude isključivo eko-hranu, zaključio je Rupnik. (P. GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter