Zeleni traže odustajanje od Plomina C

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U povodu produljenog natječaja za izgradnju Termoelektrane Plomin C koji istječe 30. travnja, aktivisti Zelene akcije, Greenpeacea Hrvatska i Zelene Istre održali su danas prosvjednu akciju ispred Vlade RH tražeći od nje, kao vlasnika HEP-a, da odustane od ovog projekta koji smatraju štetnim za ljudsko zdravlje i okoliš. Zahtjev su ilustrirali postavljanjem šest metara visokog modela ljudskih pluća i napisa "Plomin C - teže se diše".

Tri ekološke udruge trenutačno vode spor pred Ustavnim sudom i Upravnim sudom u Rijeci zbog neusklađenosti prostornih planova i izdanih dozvola za gradnju Plomina C, a od DORH-a su zatražili pokretanje postupka pred Vrhovnim sudom. Napominju da nije isključena mogućnost da bi se u budućnosti pred sudom mogla ispitivati potencijalna kaznena odgovornost Plomina C za stotine smrtnih slučajeva.

Prema Greenpeaceovoj analizi objavljenoj prije godinu dana, onečišćenje zraka iz Plomina C uzrokovalo je preranu smrt sedamnaestero osoba godišnje, što znači da bi ovaj pogon, uz očekivani vijek trajanja od 40 godina, statistički bio odgovoran za čak 680 smrtnih slučajeva. Uz to se procjenjuje da bi godišnje uzrokovao više od 2,5 tisuća napadaja astme i 36 tisuća slučajeva bolesti dišnog sustava.

Kao primjer, naveli su termoelektranu na ugljen u Vado Ligure na sjeverozapadu Italije koju je policija prije mjesec dana zatvorila nakon sudske odluke utemeljene na podacima o stotinama umrlih i oboljelih zbog njenih štetnih emisija. Ističu da je trend zatvaranja termoelektrana u Europi sve jači, ponajprije zbog negativnog utjecaja na zdravlje, a zatim i zbog neisplativosti. (R. SELAN)


Podijeli: Facebook Twiter