"Zeleni" traže da se odustane od ponovnog pokretanja Plomina 1

Baka Librić na šibenskom dječjem festivalu
Baka Librić na šibenskom dječjem festivalu

Županijski vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac komentirao je požar u Termoelektrani Plomin 1.

- Požar je izbio u ponedjeljak prilikom vršenja tehničkih radnji. s obzirom da je TE u remontu, došlo je do zapaljenja kablova koji su sastavni dio postrojenja za proizvodnju električne energije, a radi se o nekoliko desetaka, ako ne i stotina metara kablova na nekoliko pozicija - rekao je Kozlevac i dodao da se radi o nepristupačnom prostoru, cijevima. - Vatrogasci su morali ulaziti u cijevi i to isključivo sa sredstvima za zaštitu disanja i nisu vidjeli ni prst pred nosom. Tako da je to bila vrlo zahtjevna intervencija. No, 15 vatrogasaca Javne vatrogasne postrojbe Labin, uz pomoć osoblja TE, požar je u popodnevnim satima stavilo pod kontrolu. Dežuralo se cijelu noć, a što je najbitnije nitko nije stradao.

Kozlevac je napomenuo da će visinu i uzrok štete utvrditi MUP.

Dan nakon izbijanja požara u termoelektrani, oglasili su se i "zeleni". Naime, u priopćenju traže njezino zatvaranje.

"Zelena akcija traži da se odustane od bilo kakvih pokušaja ponovnog pokretanja rada Plomina 1, objavu svih podataka o onečišćenju nastalom kao posljedica požara te saniranje eventualne štete koju su građani pretrpjeli", navodi se u priopćenju i dodaje da je Plomin 1 u funkciji 47 godina i već je odavno trebao otići u dekomisiju. "Prije nekoliko godina napravljena je određena modernizacija, zbog čega je HEP dobio dozvolu za privremeni nastavak rada. Međutim, nevjerojatno je da javnosti nije poznat točan datum do kad Plomin 1 ima dozvolu za rad, jer je u službenom dokumentu Ministarstva okoliša godina dekomisije cenzurirana", priopćili su iz Zelene akcije.

Na naš upit kad će i hoće li uopće opet TE Plomin ponovo krenuti u rad, iz službe za odnose s javnošću HEP-a odgovorili su da se to zasad ne može predvidjeti. "Kad se prostor zahvaćen požarom u Termoelektrani Plomin 1 ohladi, obavit će se njegovo čišćenje, odnosno sanacija. Tek nakon toga moći će se istražiti uzrok požara, napraviti procjena štete i izraditi plan potpune sanacije. Prije toga se ne može predvidjeti vrijeme ponovnog početka pogona TE Plomin 1", kažu iz HEP-a. (P. ALBERTINI)


Podijeli: Facebook Twiter