Zeleni telefon obilježio 15 godina rada

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zeleni telefon, koji djeluje u sklopu udruge Zelena Istra obilježio je 15. godišnjicu svoga djelovanja. Od pocetka rada, na zeleni telefon zaprimljeno je oko 2.800 poziva gradana i kroz dugogodišnji rad se pokazalo da je servis Zelenog telefona izvrstan pokazatelj stanja okolišu, mišljenja gradana i institucija, najcešcih problema i uzroka poteškoca u njihovom rješavanju.

Tijekom 2011. na Zeleni telefon stiglo je ukupno 264 prijava gradana, što je u prosjeku 20 poziva mjesecno. Najzastupljenije kategorije i ove su godine bile otpad, zelenilo i razno. Znacajan porast poziva ove godine zabilježen je u kategoriji životinje s cak 27, odnosno osam posto poziva, dok je tijekom 2010. godine bilo samo tri posto poziva.

Što se tice kategorije zraka, zaprimljeno je 14, odnosno pet posto poziva. Jedan dio prijava odnosio se na zagadenje zraka koja dolaze iz nekih pogona i tvornica kao što je tvornica Hain iz Buzeta ili Istracement iz Pule. Takve slucajeve Zelena Istra je odmah prijavila inspekciji za zaštitu okoliša te su neki uspješno riješeni.

U kategoriji voda primljeno je 13 poziva gradana, a pozivi su bili razliciti - od zatrpavanja lokvi do onecišcenja mora otpadnim vodama iz industrijskih pogona. Cest problem koji gradani prijavljuju, napomenuli su iz Zelenog telefona, su otpadne vode, odnosno ispuštanje kanalizacije. Mnogi su slucajevi protiv pravnih i privatnih osoba tijekom prošle godine, napomenuli su, riješeni te je Zeleni telefon bio poticaj da se zakon na podrucju zaštite okoliša provodi i u praksi.

Jedan od takvih slucajeva bio je i slucaj devastacije speleološkog objekta Val' dell' Arno u kojem su Hrvatske šume kažnjene s 50.000 kuna. Nadalje, u slucaju neovlaštene sjece stabala u kompleksu Horizont na Zlatnim stijenama, Grad Pula je nakon utvrdivanja cinjenicnog stanja, izdao rješenje Arenaturistu kojim je izrecena obveza uplate naknade štete u iznosu od 10.000 kuna.

U 2011. godini Zelena Istra je uputila ukupno 64 dopisa, što prijava što zahtjeva za informacijama, a dobiveno je 33 odgovora. Najcešce su to bile prijave slucajeva Zelenog telefona raznim inspekcijama i nadležnim službama.


Podijeli: Facebook Twiter